40 г. след „българския чадър“: Почит към паметта на Георги Марков

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
62

На тематична вечер писатели и общественици ще четат откъси

На 7 септември 1978 г. на моста Ватерло в Лондон е прострелян писателят емигрант Георги Марков.

В навечерието на 40-годишнината от кончината му в ново издание с твърди корици излиза неговата книга „Портретът на моя двойник”.

Тя е издадена за първи път през 1966 г. и използва езоповски език, за да говори за социалните проблеми на едно общество, което се опитва да си придаде вид на идеално, но всъщност идеалите са само параван за една мръсна игра.

Според писателя Захари Карабашлиев всичко от Георги Марков е написано с изключителен талант.

„Наблюденията на Марков са брилянтно изказани на един най-чист и достъпен език. Той постига съвършенството, което е простотата. Много лесно е да се пише сложно. Когато четеш Георги Марков и се замислиш сега как се пише, може да си зададеш много въпроси“, категоричен беше писателят в предаването „България сутрин“ на Bulgaria ON AIR.

По думите на журналиста и философ Тони Николов годишнината от смъртта на Марков трябва да се отбележи наистина по един достоен начин.

„На 7-ми септември в 14 часа всички ще се съберем на паметника на пл. „Журналист“. Ще има приятели и почитатели на Георги Марков. Хората чувстват неговото творчество, ще се четат се негови произведения“, каза още Николов.

На 10 септември в НДК български писатели и общественици ще се съберат, за да почетат паметта на Георги Марков и да прочетат откъси от негови произведения.
По публикацията работи: Елка Василева

dnes.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!