Великобритания отваря врати за сезонни работници от страни извън ЕС

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
624

Целта на мярката е да се облекчи недостигът на работна ръка – проблем, който допълнително се усложнява от предстоящото излизане на Великобритания от ЕС
Снимка: Архим Ройтерс

Обединеното кралство ще разреши на производителите на плодове и зеленчуци да наемат годишно до 2500 сезонни работници от страни извън Европейския съюз в периода 2019-2020 година, предаде БТА.

Целта на мярката е да се облекчи недостигът на работна ръка – проблем, който допълнително се усложнява от предстоящото излизане на Великобритания от ЕС.

Тези работници ще получават шестмесечни визи. Производителите на плодове и зеленчуци настояват отдавна за такава мярка заради спада на броя на сезонните работници от други страни членки на общността, повечето от които идват от Румъния и България.

Пилотният проект ще започне през пролетта на 2019 г. и ще продължи до края на декември 2020 година, когато приключва преходният период след Brexit. Обединеното кралство се очаква да излезе от ЕС на 29 март 2019 година.
С намаляването на безработицата в Румъния и България броят на желаещите да емигрират на острова намаля. Това явление придоби още по-големи размери заради Брекзит на фона на административната несигурност, страха от ксенофобски атаки и понижаването на курса на британската лира, което прави заплатите във Великобритания по-слабо привлекателни, отбеляза БТА.

Този сектор от селското стопанство изчислява, че са му необходими годишно над 80 000 сезонни работници.

По статията работи: Екип на Investor.bg
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!