3D филмите – едно измерение в повече?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
513

В инернет се разпространява шегата "Ако не можеш да направиш добър филм, направи го 3D".

Това е мотото на противниците на триизмерния формат, но не е ясно дали мненията за или против технологията ще надделеят, пише „Ню Йорк Таймс“.

Холивуд бълва десетки триизмерни филми в киносалоните в цял свят – за следващите 2 години са планирани над 60 такива проекта. Същевременно на изложението Comic Con в Сан Диего няколко влиятелни създатели на филми се изказаха срещу бума на триизмерната технология и жадните за касови 3D ленти продуценти.

Според тях използването на формата не увеличава кинематографичната стойност на даден филм.  По естетически и практически причини, режисьорите не искат да прекрояват своите проекти в 3-D или да използват специалните камери. „Нищо не се е променило, освен че снимането ще се усложни“, каза режисьорът Джос Уидън в Сан Диего.

Той призна, че като зрител харесва технологията, но се е противопоставил на плана на продуцентите от „Метро Голдуин Майър“ (MGM) да направят неговия хорър The Cabin in the Woods триизмерен. „Иска ми се да е единствения хорър филм, който няма да е 3D“, коментира Уидън.

Режисьорът Джон Фавро също е отхвърлил идеята предстоящият му филм Cowboys & Aliens да е в 3D. Създателят на лентите „Затура“ и „Железният човек“ смята, че „уестърните трябва да бъдат снимани само на лента“, а за триизмерните филми се използват дигитални камери.

Наскоро Кристофър Нолън отхвърли слуховете, че неговата лента „Генезис“ може да бъде преправена във формата.

„Когато сложиш очилата, всичко се замъглява“, беше мнението на режисьора на пълнометражния „Стар Трек“ Дж. Дж. Ейбръмс в Сан Диего. Миналата година неговият 2D филм натрупа приходи от над 385 млн. долата.

Гласът на режисьорите обаче не винаги надделява над този на продуцентите. Готовността за заснемане на даден филм в триизмерен формат все по често се оказва решаваща за одобрението на големи продукции.

Майкъл Бей, който в момента работи по „Трансформърс 3“ призна, че се е съгласил част от филма да е в 3D. Месеци наред режисьорът твърдеше, че технологията не е достатъчно развита за нуждите на екшъна.

Мнението на зрителите трудно може да бъде измерено. Коментарите в интернет нямат особено значение, когато тълпите плащат по-високите цени на билетите за 3D прожекциите.

„От 450 анкетирани, 450 не искат 3D за „Хобитът“, гласеше съобщение нa уеб сайта TheOneRing.net след Comic Con. Създателите на страницата уверяват, че предстоящите два филма по книгата на Дж. Р. Р. Толкин няма да бъдат в триизмерен формат. Според информация на „Ню Йорк Таймс“ обаче въпросът за формата на филма все още не е решен.

В САЩ билетите за триизмерни прожекции струват с 3 до 5 долара повече отколкото за обикновените такива. Специалистите изчисляват, че 3D филмите носят около 20 % повече приходи.

След рекордния успех на „Аватар“ на Джеймс Камерън, а скоро след това и на „Алиса в страната на чудесата на Тим Бъртън, маркетинг експерти и разпространители на филми изтъкнаха нуждата от повече киносалони, екипирани с техника за прожектиране на дигиталния 3D формат. В противен случай всяка нова премиерна лента „изблъсква“ предишната от екраните.

До края на годината в САЩ ще има над 5 хил. дигитални 3D екрана, или 12.5% от всичките 40 хил в страната. Това ще облекчи „3D задръстването“, заради което близките премиерни дати на „Сблъсъкът на титаните“ и „Как да си дресираш дракон“ например ощетиха и двата филма.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!