Бойко Борисов: Сърбия ще участва в проекта АЕЦ „Белене“

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
807

Сърбия ще участва в реализирането на проекта АЕЦ "Белене".

Това  заяви премиерът Бойко Борисов, по повод срещата си със сръбския президент Борис Тадич във Варна, цитиран от агенция „Фокус“.

„Беше важно да се каже с колко процента и колко пари като акционерен капитал Сърбия ще участва в построяването на АЕЦ „Белене“. Защо казвам това под условие? Защото дори и тук Тройната коалиция използва една манипулация, тъй като договорът за двата реактора за АЕЦ „Белене“ е 4 млрд. евро, но те не съобщават никога, че в тези договори има т.нар. инфлационен индекс и руската страна към този момент претендира за близо 2,8 млрд. евро индексация на цената от 4 млрд.“, каза още министър-председателят.

„Плюс, като се прибавят и 500 млн. евро на консултанта, плюс инфраструктурата, плюс ако има лихви по заем за останалата част, проектът става на съвсем друга цена. Виждате, че е по-вероятно да е между 6 и 7 млрд., а не това, което казва Станишев – 4 млрд. Така че остана, когато намерим и европейски инвеститори и стане ясно цялостното финансиране на проекта, те ще участват в зависимост от това колко пари имат, с толкова проценти. Но имаме твърдото му „да“ (бел. ред. на Борис Тадич), че участват“, допълни Борисов.

По време на неформалната среща двамата са се договорили също така игазопроводът „Южен поток“ да минава през Димитровград.

„Желанието им беше той да излезе на Димитровград. Затова на един етап от разговорите извиках заместник-министър Марий Косев. Така че и по тази тема се разбрахме“, каза премиерът и допълни: „За сръбската държава е най-удобно и най-изгодно газопроводът да излезе на Димитровград“, каза той.

„За нас е безразлично, защото така или иначе той идва до София. Така че на нас ни е много по-удобно и по-лесно на Димитровград да е, но именно за това, когато сега изготвяме проектите, беше хубаво да знаем, че по този начин помагаме и на сръбската държава“, коментира Борисов.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!