Тереза Мей се бори да запази жив духа на втория референдум за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
737

Това обаче рискува да разгневи част от министрите в кабинета й, които все още изчакват развоя на преговорите с Лейбъристката партия
Снимка: Ройтерс

В опита си да постигне консенсус с опозиционната Лейбъристка партия Тереза Мей влиза в поредна битка, този път със своите собствени министри в опит да запази възможността за провеждане на нов референдум за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Това съобщават източници, запознати с въпроса, пред Bloomberg.

Идеята за потвърдителен референдум – при който британските граждани ще гласуват за или против споразумението с Европейския съюз, е една от няколкото обсъждани варианти след разговорите между премиера и лидера на Лейбъристката партия Джеръми Корбин.

Мей обаче е изправена срещу отпор от страна на своите министри привърженици на Brexit, които гледат с ужас на идеята за ново народно допитване, посочват запознатите, пожелали анонимност.
Евроскептично настроените министри са изумени от тактиката на премиера, но все още изчакват, за да видят какво – ако изобщо бъде постигнато – споразумение ще се роди от междупартийните преговори, преди да решат как да отговорят, допълват още източниците.

Великобритания трябваше да напусне Европейския съюз на 29 март, но парламентът многократно отхвърли договорените от премиера условия за напускането на страната. До момента обаче няма и „план Б“, който да получи достатъчна подкрепа в Камарата на общините, за да се превърне в реална алтернатива. По тази причина Мей се насочва към възможността за още едно отлагане на крайния срок за напускането на блока.

Британският премиер се надява да представи на европейските лидери подобаващо предложение за развитието на Brexit по време на извънредната им среща на 10 април. Ако Мей не успее да ги убеди в исканията си, Великобритания рискува да напусне блока без споразумение – вариант, който според анализатори и власти както в Лондон, така и в Брюксел, ще предизвика сериозни икономически сътресения.

В опит да прокара своето споразумение с ЕС – плод на двугодишни преговори, в парламента премиерът предложи започването на междупартийни преговори с Корбин в търсене на подкрепа от лейбъристите.

Самата Мей никога не е подкрепяла идеята за втори референдум като решение на кризата с Brexit, но след многократното отхвърляне на сделката тя заяви, че подобно предложение трябва да бъде обсъдено.

В четвъртък от британското правителство заявиха, че са провели „подробни и продуктивни“ разговори с Лейбъристката партия, като и двете страни посочват, че планират да се срещнат отново. Очаква се преговорите да продължат и в петък.

Великобритания може да поиска от Европейския съюз дълго отлагане на Brexit следващата седмица, ако при кризисните преговори не бъде намерено решение на безизходицата около напускането на съюза.

Финансовият министър Филип Хамънд обаче уточни, че от ключово значение за Лондон е да се гарантира, че при евентуално удължаване на крайния срок за оставане в блока, той ще бъде прекратен веднага след сключване на споразумение. По този начин ще се успокоят притесненията на евроскептиците за по-продължително оставане в блока.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Магдалена Иванова
investor.bg