28 месеца затвор за жена, предизвикала аборт след изтичане на законовия срок във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
120

Жена, която е използвала медикаменти, за да предизвика аборт след допустимия от закона срок във Великобритания, беше осъдена на 28 месеца затвор, съобщи информационната агенция PA Media, цитирана от CNN.

Случаят предизвика призиви за преразглеждане на законите за репродуктивното правосъдие в страната. 44-годишната майка на три деца, получи присъдата от съдия в Кралския съд на Стоук он Трент в централна Англия в понеделник. Тя се е признала за виновна за вземане на медикаменти или използване на инструменти за извършване на аборт. Максималната присъда в страната е доживотен затвор.

Жената ще излежи ефективна присъда от 14 месеца в ареста и след освобождаването си ще е под контрола на властите. Първоначално тя е била обвинена и в унищожаване на дете.

Същата е търсила в интернет редица свързани с абортите артикули през месеците между февруари и май 2020 г., след като доказано е забременяла през 2019 г., уточниха властите.
На 6 май 2020 г. тя е разговаряла с медицинска сестра в Британската консултативна служба за бременност (BPAS). Оттам й изпратили по пощата лекарството за предизвикване на аборт, след като въз основа на нейните отговори на конкретни въпроси стигнали до заключението, че е бременна в седмата седмица.
Пет дни по-късно, след като жената погълнала лекарствата, се обадила на номера за спешни случаи, че започва да ражда. Детето се родило по време на телефонния разговор и въпреки опитите за реанимация на парамедиците, по-късно е обявено за мъртво в болницата.
По това време жената е била бременна между 32 и 34 седмица, показва аутопсията. Причината за смъртта на бебето е документирана като мъртво раждане след употреба от майката на лекарства за аборт.
Законите за абортите в Обединеното кралство предвиждат, че жената може да може да направи медицински аборт у дома, ако е бременна от по-малко от 10 седмици, потвърждава Националната здравна служба.
Въпросната дама не е посетила лекар по време на бременността си, защото казва, че се е “срамувала“ и сама не знаела в коя седмица е.
Съдът стига до извода, че жената е “излъгала Британската консултативна служба за бременност за това от колко време е бременна, така че те са й изпратили таблетките“.
Съдията по делото определи случая като “трагичен“, като добави, че вероятно би обмислил отлагане на присъдата затвор, ако жената се беше признала за виновна по-рано.
Случаят предизвика призиви за “спешна реформа“ на законите за абортите в Обединеното кралство.
“Средната присъда затвор за престъпление с насилие в Англия е 18 месеца. Жена, която е направила аборт, без да е следвала правилните процедури, току-що получи 28 месеца съгласно акт от 1868 г.“, написа в Туитър британският депутат Стела Крийзи.
Коментирайки случая, Британската консултативна служба за бременност (BPAS) написа в Туитър: “Никоя жена не може да премине през това отново. Имаме нужда от реформа на закона за абортите във Великобритания веднага.“
На въпрос на репортери дали британският министър-председател Риши Сунак е сигурен, че криминализирането на аборта в конкретни ситуации е най-правилният подход, неговият говорител каза: “Нашите закони, каквито са в момента, балансират правото на жената на достъп до безопасни и законни аборти с правата на неродено дете. Не съм запознат с никакви планове за справяне с този подход“, посочи представителят на премиера.
Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!