Великобритания започна мащабно разследване как властите са реагирали на пандемията

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
103

Започнало днес мащабно тригодишно обществено разследване на действията на правителството на Великобритания във връзка с реакцията на пандемията от COVID-19 задава въпроса дали страданията и жертвите са могли да бъдат избегнати при по-добро планиране, предаде “Асошиейтед прес”, цитирана от БТА.

Адвокат Хюго Кийт, който е съветник по разследването, заяви, че пандемията от коронавирус е довела до “смърт и болести в безпрецедентен мащаб” в съвременна Великобритания. Той заяви, че е установено, че COVID-19 е причина за смъртта на 226 977 души на Острова.

“Основният въпрос е дали тези последици са били неизбежни”, каза Кийт и запита: “Дали тези ужасни последици са били непреодолими, или са могли да бъдат избегнати или смекчени?”

Група хора, загубили роднини от COVID-19, държаха снимки на близките си пред сградата в Лондон, откъдето се води разследването.

Първият ден от публичните изслушвания започна със 17-минутен видеоклип, в който анкетирани описват опустошителното въздействие на пандемията върху тях и техните близки.

Смъртните случаи от пандемията във Великобритания са едни от най-многобройните в Европа, а решенията на тогавашното правителство на премиера Борис Джонсън бяха безкрайно дискутирани. В края на 2021 г. Джонсън се съгласи да проведе разследване след натиск от страна на опечалените семейства.

Разследването, ръководено от пенсионираната съдийка Хедър Халет, трябва да проведе изслушвания до 2026 г. То трябва да разследва готовността на Великобритания за пандемията, как е реагирало правителството и какви поуки могат да се извлекат за в бъдеще.

Очаква се високопоставени учени и длъжностни лица, включително Джонсън, да се явят като свидетели. Халет, която има право да събира доказателства и да разпитва свидетели под клетва, в момента води съдебна битка с правителството заради искането си да види нередактиран масив от бележници, дневници и съобщения в мобилното приложение “УотсАп” между Джонсън и други държавни служители.

Обществените разследвания във Великобритания често са задълбочени, но рядко завършват бързо, отбелязва АП. Разследването на войната в Ирак през 2003 г. и нейните последици започна през 2009 г. и публикува доклада си от 2.6 милиона думи през 2016 г.
Халет казва, че ще публикува заключенията след всеки раздел, вместо да чака приключването на изслушванията.

Кийт пък заяви, че първият раздел ще разгледа въпроса дали британското държавно планиране е разчитало твърде много на погрешното предположение, че една бъдеща пандемия ще прилича на грипна.

Той каза, че в началото на пандемията през март 2020 г. правителството е заявило: “Великобритания е добре подготвена да реагира по начин, който предлага значителна защита на обществото.”

“Дори на този етап, преди да чуем доказателствата, е очевидно, че може би изобщо не сме били толкова добре подготвени”, каза Кийт.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!