Великобритания предлага използването на AI за проверка на възрастта при достъп до порносайтове

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
60

Image of Robots

ЛОНДОН, 5 декември – Великобритания въведе нови насоки за проверка на възрастта, с цел защита на децата от достъп до порнография онлайн. Сред предложенията е използването на технология, базирана на изкуствен интелект (AI), за оценка дали потребителят е навършил 18 години.

Новият Закон за онлайн безопасност налага на сайтовете и приложенията, които показват порно, да предприемат мерки, гарантиращи, че децата няма да имат достъп до такова съдържание. Според проучване на Службата на комисаря по въпросите на децата в Англия, децата във Великобритания се сблъскват с онлайн порнография на средна възраст от 13 години.

Мелани Доус, изпълнителен директор на медийния регулатор Ofcom, подчерта необходимостта от силна защита на децата от порнография, като същевременно се запазват правата и свободите на възрастните за достъп до легално съдържание. Предложените методи за проверка на възрастта включват AI анализ на характеристиките на зрителя, качване на селфи, съпоставяне на идентификация със снимка и проверки на кредитната карта.

Institute of Economic Affairs изрази загриженост, че задължителната проверка на възрастта може да застраши поверителността на потребителите и да увеличи риска от пробиви и злоупотреби с чувствителни данни.

Ofcom обяви, че по-слаби методи като самодеклариране на възрастта вече няма да са достатъчни за спазване на новите стандарти. Окончателните насоки се очакват да бъдат публикувани в началото на 2025 година.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!