135 години от Съединението на България

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
79

На 6 септември честваме 135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

 

Съединението на България е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК).

Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885, подкрепен от българския княз Александър Първи.

Денят на Съединението е една от най-паметните дати в българската история. С този акт и успешната му защита българите постигат първия етап от националното си обединение и ревизията на Берлинския договор. Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

Съединението определя съдбата на България за векове напред. То е било подготвяно от редица важни събития преди него – от българското Възраждане, от десетилетната борба за независима българска църква, от вековната борба за съхранение на език, традиции и обичаи на българите, от борбата за национално освобождение, от десетки въстания и Априлското въстание, което предшестваше Руско-Турската освободителна война.
Днес по случай Съединението точно в 12:00 часа се извърши почетна смяна на караула пред президентството.

А в Пловдив празникът започна от рано сутринта с молебен в катедралния храм „Успение Богородично”. Той беше отслужен от пловдивския митрополит Николай, който призова за обединение на българския народ.

„Десетки граждани изпълниха храма, за да сведат глава пред подвига на онези българи, вдигнали се всенародно въстание, за да обединят Източна Румелия с Княжество България”, обяви митрополит Николай.

Над 80 доброволци от комитет „Родолюбие” тази вечер в центъра на Пловдив ще пресъздадат историческия момент с автентичните пушки и униформи на румелийската милиция.

В деня на празника на Пловдив кметът Здравко Димитров поиска градът да разшири границите си, като част от селата от общините Родопи и Марица преминат в територията на града.

Кулминацията на честванията ще е тържествената заря-проверка пред паметника на Съединението довечера.
dariknews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!