11 септември: 20 години след атентатите в САЩ

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
42

Байдън ще посети със съпругата си Джил впечатляващия мемориал в Ню Йорк

Снимка: БГНЕС

С възпоменателни церемонии САЩ отбелязват днес 20-ата годишнина от атентатите на 11 септември. Това става в момент, когато позициите на президента Джо Байдън са разклатени от хаотичния завършек на войната в Афганистан. Този война започна през есента на 2001 г. като възмездие за атаките на Ал Каида, разтърсили света и международната политика в началото на века.

Двайсет години по-късно чувствата на оцелелите, роднините на жертвите и очевидците са все така остри, макар че според някои експерти за днешните млади американци тези събития вече отдавна са в историята, отбелязва БТА, позовавайки се на Франс прес.

Президентът Байдън ще посети днес със съпругата си Джил впечатляващия мемориал в Ню Йорк на мястото на кулите близнаци на Световния търговски център, рухнали във вторник, 11 септември 2001 г. Както всяка година там в продължение на три часа ще бъдат прочетени имената на близо трите хиляди убити. Президентската двойка ще бъде днес и в щата Пенсилвания, където се разби самолет, отвлечен от атентаторите, а също във Вашингтон, където бе атакуван Пентагонът.

Джо Байдън няма да държи речи, няма да прави изявления, като ще бъде разпространено само негово видеопослание, съобщи Белият дом.

САЩ изгубиха в афганистанската си операция 2500 военни и похарчиха около 2 трилиона долара, но оставиха страната на ислямистите, които бяха прогонили от Кабул преди 20 години с обвинението, че дават подслон на главатаря на Ал Каида Осама бин Ладен, убит по-късно в Пакистан.

Тази година на 26 август в Кабул бе извършен атентат, отговорност за който пое афганистанският клон на “Ислямска държава”. При този удар на летището в Кабул загинаха 13 американски военни. Случилото се потресе американците. Повечето от загиналите през август в Кабул млади мъже и жени едва са били родени при избухването на афганистанския конфликт. Гибелта им напомни, че Америка днес е раздвоена между все още живия за десетки милиони американци спомен за 11 септември и историческата памет за младото поколение, което не е преживяло атентатите и понякога слуша за тях в семейството, в училище или чрез медиите.

В публикация в списание “Форин полиси” Стивън Уолт, преподавател от Харвард, си задава въпроса как ли ще бъде отбелязана стотната годишнина от 11 септември през 2101 г. Дали идните поколения “ще виждат в него зрелищна, но в крайна сметка незначителна трагедия или коренен обрат в пътя, по който вървят САЩ и международната политика?”, пита се авторът. И си отговаря: “Значението (на един исторически факт) зависи от това кой го тълкува (. . .) – американците, афганистанците, иракчаните, саудитците или европейците”.

А за някои семейства на загиналите болката от 11 септември остава все толкова остра. “Сякаш това е станало току-що”, споделя Моника Айкън-Мърфи, вдовица на 37-годишен бизнесмен, работил на 84-я етаж на южната кула от Световния търговски център.

По публикацията работи: Петя Славова
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!