11 области в “жълто” заради жегата

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
290

Жълт код е обявен за 11 области - Благоевградска, Пловдивска, Пазарджишка, Старозагорска, Хасковска, Кърджалийска, Сливенска, Ямболска, Великотърновска, Русенска и Плевенска, заради очакваните високи температури, съобщиха от НИМХ.

Според синоптиците времето ще бъде слънчево, след обяд – горещо. Слънце ще има и в планините и по Черноморието. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но специалистите предупреждават да сме внимателни.
Заради очакваните жеги се препоръчва хората да избягват престоя на открито, особено в обедните часове, да носят шапки, светли и леки дрехи, да поемат достатъчно течности, плодове и зеленчуци, да не употребяват алкохол. Възрастните хора и тези с недобро здраве да си останат вкъщи, да приемат много течности, да не се претоварват.
От Главната инспекция по труда припомнят, че няма регламентиран режим за работа при температури над 30 градуса, но са определени оптимални норми на работните места за температура и скорост на въздуха в зависимост от категорията труд и сезона. От инспекция препоръчват на работодателите да съобразят режима на работа с високите температури и да осигурят здравословни и безопасни условия на труд.
Лекари съветват да се внимава с употребата и на климатиците. Не повече от 10-12 градуса трябва да бъде разликата между температурата на климатизирано помещение и външната температура. При влизане в автомобил трябва да се отворят прозорците и по възможност да се проветри. Резкият преход от топло към студено и обратно, при температурна разлика над 10 градуса, може да предизвика колапс, особено при пациенти със сърдечно-съдови заболявания.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!