Уолстрийт преживя най-черния си ден от 2008 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
447

Уолстрийт отбеляза най-голямата си загуба от 2008 г. насам. Основният индекс Dow Jones Industrial Average изгуби 5.55% и за пръв път от ноември миналата година и падна под 11 000 пункта. С 6.9% се понижи едноименният индекс на електронната борса NASDAQ, а S&P500 падна с 6.66%.

Основните притеснения са завръщането на рецесията, все по-разрастващите се дългови проблеми в еврозоната и спадащото доверие на инвеститорите в способността на политиците да вземат правилните решения в трудните ситуации, коментират анализатори, цитирани от Ройтерс.
Светлина в тунела дадоха пазарите в Азия и Австралия. Борсата в Сидни затвори с 0.4% нагоре, след като падаше с над 4%. В Азия индексите също отбелязаха понижение, но успяха да възвърнат част от позициите си.

Финансовите компании бяха сред най-засегнатите от разпродажбите и паниката – акциите на Bank of America изгубиха 20.32%, тези на Citigroup паднаха с 16.42%, а на JP Morgan Chase – с 9.41%, отбелязва “Дневник”. Това бяха и сред най-активно търгуваните позиции в последната сесия, наред с книжата на индустриалните Ford Motor Company и General Electric, които изгубиха съответно по 8.4% и 6.54%.
Сривът не подмина и технологичните компании – с близо 5% се понижи пазарната оценка на Microsoft Corporation, с 8.22% се раздели Oracle Corp., а Intel Corp. падна с 3.4 на сто.

Повод за разпродажбите беше петъчното решение на агенция Standart&Poor’s да понижи рейтинга на САЩ от ААА на АА+, което отприщи надигащите се страхове от нова рецесия. 

В опит да успокои борси и избиратели американският президент Барак Обама обяви: “Пазарите ще се качват и падат. Но това са Съединените Американски Щати. Няма значение какво може да каже една рейтингова агенция, ние винаги сме били и винаги ще бъдем страна с оценка ААА.”

Цените на петрола на световните пазари вчера намаляха значително, достигайки до пределите на 5,4% – 6% на опасенията на инвеститорите за състоянието на американската икономика, свидетелстват икономически анализи. Цената на септемврийските фючърси за северноморския нефтен микс на марката “Brent Crude Oil” на Лондонската борса ICE (Inter Continental Exchange Futures) намаляха с 5,43% – до 104.17 долара за барел. На New York Stock Exchange NYMEH (New York Merchantile Exchange) цената на фючърсите за септември на американският лек суров петрол Light Sweet Crude Oil падна 5.96 долара – до 81.01 долара за барел, съобщи КРОСС.

Сривът на американските индекси, породен от понижаването на кредитния рейтинг на САЩ, рефлектира реципрочно върху цената на златото, чиято цена счупи всички рекорди, съобщи БГНЕС. Златото достигна цена от 1771 долара за тройунция. Цената е изненада дори за анализаторите, като най-смелите от тях миналата седмица прогнозираха поскъпване до 1700 долара за тройунция.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!