Изборите в САЩ: Кой води – Тръмп или Байдън

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
370

 

Оспорвана битка в ключови щати, които обикновено решават кой ще е следващият президент.
Преброяването на гласовете след изборния ден в САЩ показва оспорвана битка между Доналд Тръмп и Джо Байдън в ключови щати, които обикновено решават кой ще е следващият президент.

Избирателната активност е рекордно висока.

Би Би Си сочи, че към момента в 36 щата от общо 50 Байдън има 205 членове на избирателната колегия, а Тръмп – 171. Избирателната колегия има 538 членове. За да бъде избран за президент, даден кандидат трябва да си осигури подкрепата на 270 електори.
Си Ен Ен отбелязва, че първите резултати, които се обявяват, може да са съвсем различни от крайния резултат, заради безпрецедентно високия процент гласували по пощата.

Заради пандемията много привърженици на Байдън предпочетоха гласуването по пощата. Повечето привърженици на президента Доналд Тръмп казаха, че искат да гласуват в деня на изборите. Отделните щати броят гласовете от различния тип гласуване по много различни начини. В резултат на това в някои от най-оспорваните щати първите резултати може да изглеждат твърде добре за Байдън, а по-късно резултатът да се обърне. В други щати Тръмп може да води първоначално, но този резултат да се промени при преброяването на повече бюлетини. Всичко това е отражение на това как съответния щат брои гласовете – в някои първо се обработват бюлетините, дошли по пощата, докато в други – обратно.

В САЩ не винаги кандидатът, получил най-много гласове на национално ниво, печели изборите. Така през 2016 г. Хилари Клинтън имаше най-много гласове, но Тръмп спечели избирателната колегия. Това е така, тъй като във всички щати, с изключение на два, важи правилото “победителят получава всичко” и кандидатът, който има повече гласове в съответния щат, печели всички гласове на колегията. Всеки щат има различен брой електори.

Като традиционни ключови щати се определят Флорида и Охайо. Според АП Тръмп печели Флорида и нейните 29 електорални гласа.
Тръмп печели и Охайо – щатът, който може да се похвали, че на всички избори в историята от 1944 г. насам, с изключение на тези през 1960 г., гласуват за победителя.
Очаквано Тръмп и Байдън печелят в щати, традиционно подкрепящи техните партии – президентът републиканец спечели в Тенеси, Мисисипи, Оклахома, Западна Вирджиния и Южна Каролина – бастиони на неговата партия. Кандидатът на демократите победи в традиционно подкрепящите партията му щати Мериленд, Роуд Айлънд, Ню Джърси и Илинойс, както и в окръг Колумбия.

Тръмп печели също Луизиана, Уайоминг, Небраска, Северна и Южна Дакота, а Байдън – Ню Мексико и преди спорния, но в последно време утвърдил се като демократически щат Колорадо, както и Ню Йорк.

Много оспорвана е надпреварата в традиционно републиканския щат Тексас, който има 38 електори – най-много след Калифорния, която е с 55. Анкета на компанията за социологически проучвания Едисън Рисърч показва, че кандидатът на демократите води там с 49,8 процента срещу 48,7 процента за Тръмп при преброени 65 процента от подадените бюлетини, съобщи Ройтерс.
vesti.bg

 

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!