10-те „Божи заповеди” в личните финанси

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
51

Ако искате да сложите личните си финанси в ред, просто следвайте тези 10 правила

Снимка: Pixabay
За някои хора слагането на личните финанси в ред е по-изтощително от лутането из пустинята 40 години.

Но това не изисква чудо.

Ако търсите някои основни насоки, просто следвайте тези 10 заповеди, представени от The Stret:

10. Предприемете действия

Да четеш литература как да подобриш личните си финанси е начало, но няма абсолютно никакво значение, ако не предприемеш действието да реализираш това, което научаваш. Преди да успеете да стигнете докъдето и да е с личните си финанси, трябва да започнете – веднага. Ако четете тази статия, знаете, че трябва да предприемете стъпки, за да сложите личните си финанси в ред.

Разпечатайте този списък и го поставете там, където ще го виждате всеки ден, така че да ви напомня, че личните финанси са приоритет в живота ви и че всеки ден ще предприемате някакви действия, за да се опитате да подобрите своето положение. Ако не сте сигурни откъде да започнете, започнете със слагането в ред на банковите си сметки.

9. Изплатете целия дълг по кредитната си карта

Дългът по кредитната карта в повечето случаи е враг №1 на вашите лични финанси. Може да има огромен отрицателен ефект, ако сметките по кредитната ви карта не бъдат изплащани изцяло всеки месец.

8. Разберете разликата между желания и нужди

За да градите личните си финанси в перспектива, трябва да разберете разликата между желанията и потребностите. Няма нищо лошо в малкия лукс и би трябвало да можете да се насладите на много от несъществените неща, които имате. Но е важно да осъзнаете, че исканията не са нужди. Ако овладеете това умение, вашите финанси ще бъдат в много по-добра форма.

Отделете малко време, за да разгледате критично истинските си нужди спрямо вашите желания. Ако имате проблеми с разграничаването им, създайте план за премахване на импулсните разходи.

7. Харчете по-малко, отколкото печелите

Няма друг начин. Ако искате да поддържате личните си финанси в ред, трябва да живеете с по-малко пари, отколкото печелите. Това означава или закупуване на артикули и услуги, които са по-малко, отколкото в момента правите, или намиране на начин да увеличите заплатата си, така че да можете да харчите повече, но все пак по-малко, отколкото изкарвате.

Проследявайте разходите си, за да видите дали те са повече или по-малки, отколкото изкарвате всеки месец, и създайте бюджет, за да можете да продължите да го проследявате в бъдеще. Ако харчите повече, отколкото изкарвате, трябва да решите дали да ограничите ненужните разходи или да разберете как да увеличите доходите си.

Повечето хора могат да балансират бюджета си, без да променят настоящия си начин на живот.

6. Първо плащайте на себе си

Преди да платите някоя от другите си сметки, трябва да си платите минимум 10% от дохода си. Тези пари не са част от месечния ви разходен бюджет.

Отидете в банката си и поискайте направо да отделят по 10% от парите, които влизат по сметката всеки месец, ако е възможно. След това поискайте това автоматично плащане от 10% да се прехвърил в друга сметка, която да не се използва за месечните ви разходи.

5. Определете финансови цели

За да постигнете финансовите си цели, трябва да знаете какви са тези цели. Никой не може да определи тези цели, освен вас. Трябва да отделите време, за да разберете какви точно са вашите финансови цели, за да можете да предприемете необходимите стъпки, за да ги постигнете.

Ако не знаете конкретно какви са вашите финансови цели за тази година, следващата година и след 10 години, предприемете необходимите стъпки, за да ги създадете.

4. Образовайте се и носете отговорност за своите решения

Въпреки че може да е по-удобно да предадете всичките си парични дела на някой друг, вие няма да направите това. Част от финансовата отговорност е да имате последната дума във всички решения за парите си. Това не означава, че не можете да потърсите съвет и да получите мнения относно финансите си, но в крайна сметка парите са ваша отговорност и вие сте единственият, който наистина ще се грижи най-добре за вашите собствени интереси.

Ако сте определили някой друг, който да се грижи за вашите финанси, започнете да поемате обратно контрол. Прекарвайте час или два всяка седмица, като четете статии по теми за лични финанси или посещавате уеб общности, където можете да задавате въпроси.

3. Спестявайте и инвестирайте

С отделяните от вас от всяка заплата 10% (за които споменахме в точка шест) инвестирайте, за да ги умножите и да работят за вас в бъдеще.

2.Защитете финансите си

Предприемете необходимите стъпки, обикновено чрез застраховка, за да сте сигурни, че активите ви са защитени в случай на бедствие.

Отделете време, за да се уверите, че всичките ви активи са правилно застраховани и преоценявайте това на всеки няколко години или всеки път, когато настъпи голяма житейска промяна, като например брак или ново попълнение в семейството. Също така не забравяйте редовно да сравнявате застрахователните ставки, тъй като това е конкурентен бизнес.

1.Дарявайте

Колкото и отчаяни да изглеждат вашите финанси, щом четете тази статия, то вероятно има много хора, които са далеч по-зле от вас. Важно е да подхранвате чувството за даряване и да бъдете благодарни за малките неща, които имате. Това означава редовно даряване за достойни каузи.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!