Търговията на дребно във Великобритания отчита най-големия си спад от 24 години

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
220

Продажбите на дребно в страната са се понижили с 5,1% на месечна база през март

Снимка: Bloomberg

Продажбите на дребно във Великобритания са намалели с рекордните 5,1% на месечна база през март, отчитайки най-големия си спад от 1996 г. насам, съобщиха в петък от Службата за национална статистика на страната, цитирани от Bloomberg.
До края на март само супермаркети, аптеки и магазини за стоки от първа необходимост останаха отворени, след като премиерът Борис Джонсън постави страната под блокада срещу разпространението на коронавируса. Проучването на продажбите на дребно обхвана периода от 1-и март до 4-и април.
В магазините за дрехи се наблюдава спад на продажбите с 35%. Това бе най-слабият показател сред нехранителните магазини, където продажбите са спаднали с над 19%. Продажбите на автомобилни горива регистрират спад с почти 19%.

Единствените положителни новини за индустрията бяха продажбите на храни, които са се повишили с рекордните 10,4%, след презапасяването в началото на месеца. Магазините за алкохол са отчели увеличение на продажбите с 31,4%, което е най-големия ръст за показателя от началото на статистиката през 1988 г.

Онлайн търговията е отбелязала 8-процентов ръст на месечна база. Съотношението на онлайн продажбите към цялата търговия на дребно достигнаха рекордно високите 22,3%.

Продажбите на дребно са се понижили с 1,6% през първото тримесечие, което е най-големият спад за показателя от 2010 г. насам. На годишна база търговията на дребно бележи рекорден спад от 5,8% през март.

Отделен доклад, публикуван в петък, показа, че доверието на потребителите във Великобритания е най-ниското за повече от десетилетие. От института GfK заявиха, че потребителските нагласи се намират на ниво от минус 34 пункта през април, близо до нивата, наблюдавани по време на финансовата криза през 2008 г.

По статията работи: Радостина Ивчева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!