Ръстът на цените на жилищата във Великобритания продължава да се забавя

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
25

Резултатите от извънредните избори и политиката на консервативното мнозинство би трябвало да намали напрежението на пазара за имоти заради Brexit

Снимка: архив Ройтерс

Ръстът на цените на жилищата във Великобритания продължава да се забавя през 2019 г., показват данни на консултантската компания Knight Frank, цитирани от онлайн изданието worldpropertyjournal.com.

Към края на октомври 2019 г. годишният ръст на цените на жилищата на Острова се забавя до 0,7% спрямо 3% година по-рано, сочат данните на компанията.
Най-силен натиск върху настроенията на купувачите през годината оказва несигурността около Brexit, особено в Лондон и в южните райони на страната, където се очаква цените да приключат годината със спад или поне без промяна спрямо предходната година.

Резултатите от извънредните избори и политиката на консервативното мнозинство би трябвало да намалят напрежението от процеса по излизане от Европейския съюз (ЕС), посочва изданието. В краткосрочен план това ще проправи пътя за освобождаване на част от натрупаното търсене през последните години. Доколко обаче това търсене ще се преобразува в сделки, ще зависи от разликата в очакванията за цените на купувачите и продавачите.

Освен това се очаква лихвените нива във Великобритания да започнат постепенен процес на нормализиране през 2020 г. Това би поставило край на свръх ниските лихви по ипотеките и да намали достъпността на имотите за някои купувачи.

Все пак очакванията на експертите са лихвите да останат по-ниски в сравнение с дългосрочната им средна стойност.

От Knight Frank очакват цените на имотите във Великобритания да се увеличат с 2% през 2020 г. и да добавят 15% с натрупване между 2020 г. и 2024 г.

Малко по-силен растеж се очаква в Югоизточната и Източната част на Англия, подкрепен от по-положителните перспективи за растеж на икономиката и заетостта през следващите пет години. Допълнителна подкрепа на цените ще окаже и недостигът на жилища, който отново ще се усети чувствително през следващите години.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!