Лондон планира облекчен митнически режим за ЕС със или без сделка за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
141

Мярката – макар и временна, трябва да облекчи бизнеса, като се избегне удължаване на преходния период, посочва източник

Снимка: Bloomberg L.P.

Великобритания ще въведе временен облекчен режим за преминаване на границата с Европейския съюз (ЕС) през следващата година, за да предотврати създаването на нови проблеми за бизнеса на фона на последствията от коронавирусната пандемия.

Министърът по въпросите на кабинета Майкъл Гоув ще даде подробности за плана по-късно в петък, когато официално ще отхвърли възможността за удължаването на преходния период след края на годината. Това посочва пред Bloomberg запознат с въпроса източник, пожелал анонимност.

Информацията за новата митническа политика се появи, след като Великобритания и ЕС се съгласиха да засилят темпа на търговските си преговори след месеци на понякога разгорещени, но непродуктивни дискусии.
Британският премиер Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ще проведат разговор на 15 юни, с който трява да се даде нов тласък на преговорите за бъдещите взаимоотношения.

Остават само шест месеца за постигане на споразумение и Джонсън се изправя пред нарастващ натиск да удължи на преходния период и след крайната дата от 31 декември, когато Великобритания окончателно ще трябва да напусне единния пазар и митническия съюз.

Доскоро страната планираше да наложи митнически проверки за всички стоки, влизащи от държави от ЕС, от 1 януари. Според източника обаче министрите са осъзнали необходимостта от прагматичен подход, за да се помогне на бизнеса, който вече страда от последствията от коронавируса.

Според плана на Лондон новият, облекчен митнически режим ще влезе в сила независимо от това дали Великобритания и ЕС постигнат търговско споразумение в края на годината.

Официално ще се отхвърли възможността за удължаване на преходния период на среща между Гоув и европейски представители в петък, която според британската страна е последният от правна гледна точка момент, когато Великобритания би могла да поиска удължаване на крайния срок.

Това обаче увеличава залозите в преговорите между Лондон и Брюксел и допълнително разпалва риска от икономически последствия, ако те се провалят.

След срещата на Джонсън и фон дер Лайен в понеделник в края на юни ще започне нов кръг от преговори.

„Този нов процес ще включва комбинация от кръгове на официални преговори и по-малки групови срещи, и в Лондон, и Брюксел, ако здравните препоръки го позволяват“, заяви говорител на британското правителство в четвъртък.

По-рано британският премиер Борис Джонсън заплаши да прекрати преговорите през юни, ако дотогава не стане ясно, че той ще получи приемливо споразумение от Брюксел. Продължаването на диалога и през лятото означава, че може би има напредък по исканията на британската страна, но също така и ще удължи несигурността за бизнеса.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Миглена Иванова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!