Лондон е готов с правилата за работа след блокадата

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
637

Премиерът Борис Джонсън ще представи официално “пътна карта” за излизането от блокадата в неделя

Служител на супермаркет в Лондон мери температурата на клиент преди влизане
Снимка: БТА
Мерките на британското правителство за социално дистанциране, които да позволят отварянето на бизнеси, бяха публикувани днес от BBC. Медията се позовава на правителствен проект на план за облекчаване на ограниченията, наложени през март заради пандемията от коронавирус.

Сред тях е препоръка за свеждане до минимум на работещите в офисите и производствата, увеличаване до максимум на възможността за работа то вкъщи, ползването на защитни облекла, промяна на смените при работа на смени и да не се използва т.нар. ротация на работни места – т.е. няколко служители да работят на едно работно място.

Премиерът Борис Джонсън ще представи официално “пътна карта” за излизането от блокадата в неделя.

Синдикатите обаче са загрижени за способността на компаниите да осигуряват защитна екипировка.
Те казват, че усилията за придобиване на лични предпазни средства за работници могат да доведат до това предприятията да се конкурират със здравните власти за ограничени и основни доставки.

BBC разполага с един от няколко проекта на документи, в които се казва, че трябва да се обмислят допълнителни хигиенни процедури, физически прегледи и използването на предпазни средства, когато поддържането на дистанция от 2 м (6 фута) между работниците е невъзможно.

Разделът, обозначен с лични предпазни средства, обаче съдържа само обещание, че ще последват „повече подробности“.

Генералният директор на Британската търговска камара Адам Маршал призова за „ясни насоки“ дали работодателите трябва да предоставят лични предпазни средства. “Никой бизнес не иска да се конкурира със здравните услуги или със сектора за грижи, например за лични предпазни средства”, каза той пред BBC Radio 4.

Широкообхватна стратегия за обществени поръчки в Обединеното кралство би била „изключително важна“ за снабдяването и производството на необходимите лични предпазни средства, добави той.

Повторното отваряне на икономиката обаче ще изисква доста повече от модифицирани работни практики.

Работниците трябва да са уверени, че са в безопасност. Компаниите трябва да са уверени, че няма да бъдат съдени, ако сгрешат.

И потребителите трябва да са достатъчно уверени, за да харчат пари.

Повтарящото се послание на правителството за оставане вкъщи, за да се защити здравната система, е до голяма степен ефективно. Промяната ще бъде трудна, коментира BBC.

Министърът на отбраната Бен Уолъс каза, че проверките, подобно на тези, правени от някои супермаркети, тестване и лични предпазни средства може да бъдат използвани от фирмите, за да накарат хората да се чувстват в безопасност на работните места, ако това е “жизненоважно” и те работят близо един до друг.

Много компании бяха затворени във Великобритания от 23 март, когато бяха наложени широки ограничения върху ежедневието, с цел да се ограничат ефектите от разпространението на вируса върху здравната система.

Министрите са задължени да преразгледат тези ограничения до четвъртък, 7 май.

Все още не е ясно кога могат да отворят повторно и училищата, което ще облекчи родителите с деца и ще им позволи по-лесно връщане на работа.

Въпреки това Guardian съобщава, че съветниците на правителството изследват въздействието на мярка, която да върне в клас от 1 юни децата в последната година на основното училище, като поетапно започнат да се връщат и другите ученици.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!