Европа пристъпва към дигитална независимост от САЩ

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
130

Франция и Германия подкрепиха идеята за обща екосистема от облачни системи

Снимка: Pixabay
Франция и Германия се обявиха в подкрепа на плана за създаването на екосистема от облачни изчислителни системи в Европа, чиято цел е да се намали зависимостта на континента от американски гиганти като Amazon, Microsoft и Google, които са лидери на този пазар.

Проектът, наречен Gaia-X, вдъхва надежда на мнозина, че ще даде повече дигитална независимост на Европа. Целта е това се постигне чрез установяването на общи стандарти за съхранение и обработка на данни на сървъри, разположение локално и съответстващи на строгите европейски закони за защита на поверителността.

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер, изказвайки се в Берлин, определи Gaia-X като „лунната снимка“, която ще помогне за утвърждаването на технологичния суверенитет на Европа, и прикани други страни и компании да се присъединят.

„Ние не сме Китай, не сме Съединените щати, ние сме европейски държави със собствени ценности и със собствения си икономически интерес, който искаме да защитим“, каза френският му колега Бруно льо Мер в Париж на съвместна видеоконференция.

Инициативата идва, когато Франция и Германия засилват икономическото сътрудничество, за да компенсират въздействието на пандемията от коронавирус.

Първоначално 22 френски и германски компании ще създадат фондация с нестопанска цел, която да управлява Gaia-X.

„Изграждането на европейска алтернатива е възможно само ако играем колективно“, заяви Мишел Паулин, изпълнителен директор на независимия френски доставчик на облачни услуги OVHcloud.

Важна концепция в основата на Gaia-X е „обратимостта“ – принцип, който позволява на потребителите лесно да превключват от един на друг доставчик. Първите услуги трябва да бъдат предложени през 2021 г.

Това всъщност дори е късно, смятат анализатори от Gartner, които прогнозират, че глобалният пазар за публични облачни услуги ще нарасне със 17% до 228 млрд. долара през тази година. „Водещите доставчици на облаци вече се придвижват бързо за изграждането на този пазар“, казва анализаторът на Gartner Рене Бюст.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!