АЦБ призовава банките на Острова да се подготвят за Brexit без търговска сделка с ЕС

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
233

Засилват се опасенията, че Великобритания и ЕС няма да постигнат търговско споразумение преди края на годината

Андрю Бейли. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Управителят на Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия Андрю Бейли призовава банките да засилят подготовката си за безрезултатен Brexit в знак за засилващите се опасения, че Великобритания и Европейският съюз едва ли ще постигнат търговско споразумение преди края на годината.

По време на разговор с главните изпълнителни директори на най-големите банки в Обединеното кралство Бейли е заявил, че те трябва да ускорят планирането на сценарий, при който преходният период след Brexit приключва без сделка, предава Bloomberg.
Преходният период след Brexit приключва в края на тази година, освен ако британските и европейските власти не се съгласят за удължаването му. Всяко такова искане трябва да бъде подадено от британците преди края на юни, а правителството на премиера Борис Джонсън не показва никакви признаци за това.

През тази седмица Бейли провежда телефонни конферентни разговори с ръководителите на банките в страната. Във вторник управителят на централната банка говори с директорите от Barclays Plc, HSBC Holdings Plc, Lloyds Banking Group Plc и Royal Bank of Scotland Group Plc.

Банките с големи операции във Великобритания вече са извършили обширна подготовка за Brexit, включително създаване на нови звена в държавите членки на ЕС, които да им позволят да продължат дейността си там.

Говорителите на HSBC, RBS и Bank of England не са открити за коментар. Lloyds и Barclays отказват да говорят за срещите.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Миглена Иванова
Investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!