Звездният ни рожденик днес: Елизабет II на 91

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
167

Ето и най-любопитното от живота на английската кралица

 

На днешния 21 април рожден ден празнува английската кралица Елизабет II, с пълно име – Елизабет Александра Мери.

Тя е кралица и държавен глава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, както и на 15 страни от Общността на нациите (включително Канада, Австралия и Нова Зеландия). Също е глава на Общността на нациите, върховен управител на Църквата на Англия, главнокомандващ британските въоръжени сили и лорд на Ман. Елизабет управлява от 1952 г.

Родена в семейството на Джордж VI и Елизабет Боуз-Лайън, Елизабет II е по-голямата от двете дъщери, които имат.

През 1947 г. се жени за далечния си братовчед Филип Маунтбатън, с когото имат 4 деца: Чарлз (принц на Уелс), принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард.
След 2-те световни войни монархията като институция почти изчезва в Европа. Остават 10 монархии, 7 от които се намират в роднински връзки с Елизабет.

Одобрява превръщането на империята в общност, казвайки, че това е „изгодна и цивилизована метаморфоза“.

Неделимостта на короната е изоставена през 1953 г. и титлата „глава на общността“ е прибавена към многобройните титли на кралицата.

Любопитно:

Тя е най-пътуващият държавен глава в света. Пътуванията ѝ печелят любовта на поданиците ѝ. Тя е посрещана с топлота и ентусиазъм при всяко свое посещение извън Кралството.

Елизабет успява да държи обществеността на разстояние от личния си живот. Тя е първият монарх, който изпраща децата си в интернати, за да ги спаси от вечно дебнещите медии.

Има силно развито чувство за дълг и прилежност, и ръководи умело, и ефективно кралските дела.

Нейните познания относно световната обстановка са толкова големи, че Уинстън Чърчил заявява при оттеглянето си: „Аз несъмнено ще съветвам моя наследник да си подготвя домашното старателно преди аудиенция при кралицата“. Чърчил е бил министър и премиер при 4 монарси и е впечатлен, и възхитен от знанията, и остроумието на Елизабет.

Тя притежава чувство за хумор, което ѝ помага да се държи достойно в обществото.По публикацията работи: Венцислава Вельова

dnes.bg