Значителен ръст на кражбите от магазини в Лондон (видео)

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
82

Source: Getty Images

Зачестяват случаите на майки, които крият стоки в детски колички, както и на пенсионери, които крадат храна

Британски собственици на магазини са отчаяни от ръста на кражбите от обекти в страната. Те си обясняват нарастващата престъпност с липсата на реакция от страна на полицията.

Бен е собственик на магазин за хранителни стоки в Южен Лондон. През осемте години, откакто е отворен бизнесът му, той нападан физически над 20 пъти. Четири от тях е бил намушкан.

Дори докато Бен разказва как магазинът е ставал обект на кражби до 10 пъти на ден, той трябва да спре, за да изгони двама мъже, които в този момент прибират две бутилки в чантата си.

 

 

“Току-що откраднаха две бири. Крадецът влезе, мина безгрижно, сложи ги в чантата си. С това се сблъскваме ден след ден”, обясни той.

Бен разказва, че главните виновници са местни организирани престъпни групи, често с качулки и маски. Понякога дори носят оръжия като мачете. Те крадат продукти с по-висока стойност като алкохол, шоколадови бонбони и месо. Наблюдава се и ръст на случаите на майки, които крият стоки в детски колички, както и на пенсионери, които крадат месни и рибни консерви. Смята се, че повод за тези дребни престъпления е увеличението на разходите за живот, което засяга много домакинства.

“В началото докладвахме на полицията, но с течение на времето, поради почти пълното им бездействие, спряхме да подаваме сигнали”, казва още Бен.

Той е разочарован от факта, че кражбите на стойност под 200 паунда рядко биват преследвани. А дребните кражби вече засягат и най-големите британски търговци през последните месеци.

“Мисля, че хората започнаха да вярват, че кражбата от магазин не се преследва от закона. Те идват и знаят, че полицията едва ли ще реагира. Знаят, че не са приоритет на службите. Затова хората са много уверени, много нагли като крадат и когато ги предизвикваме, те ни казват “какво ще направите”, смята Бен.
Тази година инсталира подсилени стъклени и стоманени прегради около касата на магазина. Въпреки това той не е оптимистично настроен. Смята, че на полицейската дейност, правителството трябва да обърне внимание на икономическите затруднения и социалните услуги.

Няколко пъти Бен се е опитвал да продаде бизнеса си, но потенциалните купувачи се оттеглят, когато проверката им разкрие размера на загубите от кражби. Той се опасява, че когато големите търговци увеличат разходите си за защита, престъпността още повече ще се съсредоточи в малките магазини.
nova.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!