Змии в колесниците, насекоми в тръбите: Приземените самолети пак политат

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
602

Маршрутите, по които може да се пътува, стават все повече

Снимка: БГНЕС

В червен прах на австралийската пустиня повече от сто лъскави самолета са подредени на авиационен дългосрочен паркинг. Още стотици образуват геометрични фигури в пустинята Мохаве в Калифорния, където инженерите удрят главините на колелата на Qantas A380, за да изплашат гърмящите змии.

Когато COVID-19 принуди света да спре, самолетите бяха паркирани в огромни складови зони в САЩ, Европа и точно извън Алис Спрингс, Австралия. Но сега идва време, в което пилотите трябва да захранят двигателите отново и да се подготвят за излитане.

Преди седмица шефът на Qantas Алън Джойс застана пред един от своите Boeing 787 и говори за “светлината в края на тунела”, която ще дойде, когато нивата на ваксинация се увеличават и границите се отварят. Той обяви, че старите маршрути ще стартират отново, а нови маршрути ще бъдат добавени към тях. Първият Qantas A380 ще пристигне в Австралия на Коледа, каза той, а вторият ще бъде на разположение до април.

Само преди три месеца планирахме да ги държам по-дълго в пустинята, каза той. “Това показва колко бързо се движат нещата и колко оптимистично настроени сме да отговорим на търсенето, че извеждаме два от тях по-рано – един от тях преди Коледа, един за обучение и екипаж.”

Много самолети на Qantas са в Калифорния, докато Asia Pacific Aircraft Storage близо до Алис Спрингс е временен дом за самолети, собственост на Jetstar, Cathay Pacific, Singapore Airlines, Tigerair и др. Apas трябваше да продължи да се разширява, тъй като пандемията приземи самолетите за по-дълго, и отвори втори обект в Куинсланд.

Старши преподавателят по аерокосмически дизайн в Университета на Нов Южен Уелс д-р Соня Браун обяснява, че докато самолетът е в хибернация, инженерите работят усилено, за да спрат нахлуването на дивата природа и ръждата. Портовете и отворите трябва да бъдат запечатани, а маслото да се източи и да се замени с консервиращо масло – процес, наречен “кипкане”.

След толкова дълъг престой на земята има редица процедури, които да ги върнат безопасно отново във въздуха.

По-рано тази година Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз предупреди за “тревожна тенденция в броя на съобщенията за ненадеждни индикации за скорост и височина по време на първия(ите) полет(и) след напускането на въздухоплавателното средство от съхранение, причинено от замърсени системи за данни за въздуха”.

Самолетите бяха принудени да спрат излитането или да се върнат обратно поради “чужди обекти” като гнезда на насекоми в статичните системи на Пито – чувствително на налягане оборудване, което предоставя критична информация за въздуха, като например скоростта му.

“Нахлуването на дивата природа със сигурност е един от най-големите проблеми при съхранението – насекоми и птичи гнезда”, казва Браун пред The Guardain. “Има много визуални проверки за животни и други подобни. Насекомите могат да влязат във въздушните линии за данни – те представляват особен проблем, защото линиите помагат на самолета да разбере колко е високо е и колко бързо се движи. Трябва да ги промиете с азот, за да сте сигурни, че са напълно чисти.”

“Може да има и змии, по-вероятно около колесника”, добавя още тя.

Юни беше сезонът на гърмящите змии в калифорнийската пустиня и инженерният мениджър на Qantas Тим Хейууд казва, че екипът е измислил уред за удряне на колелата на всеки самолет.

“Районът е добре известен със своите буйни “дрънкачи”, които обичат да се свиват около топлите гуми и в колелата и спирачките на самолета”, обяснява той, така че екипажът по поддръжката тропва с крака и удря колелата, за да ги изплаши.

(Критичният уред за удряне на колелата, част от инженерния комплект, е преработена дръжка за метла.)

Браун казва, че самолетите се съхраняват в сухи райони, далеч от влага. Всички отвори са запечатани, частите се опаковат в пластмаса, докато тези, където могат да се промъкнат насекоми и птици се покриват.

Двигателите се захранват редовно, а колелата се въртят, така че да не получават плоски петна. Тези, които трябва да бъдат оставени на столични летища като Сидни, където все още работят много служители, може да пуснат  климатикът да работи, за да изчисти влагата.

Airbus препоръчва самолетите да се паркират на равна повърхност с нос, насочен към вятъра, за да се ограничи ефектът от поривите на вятъра. В някои случаи са необходими клинове, за да задържат колелата на място, тъй като няма хидравлично налягане за ръчните спирачки.

И “настоятелно се препоръчва на операторите да избягват използването на импровизирани или неодобрени предмети за защита на самолета и неговите компоненти”.

Всеки самолет има специално ръководство за поддръжка, което подробно описва как да бъдат изведени от хибернация. Всички защитни тапи и капаци трябва да бъдат премахнати, гумите да бъдат тествани за налягане.

Браун казва, че софтуерът трябва да бъде проверен и актуализиран и всички запечатани зони ще бъдат проверени. След това има оперативни проверки на всички системи на самолета, от авионика до системи за управление на полета.

“Те ще ги захранват, за предпочитане до най-високите нива, които биха очаквали да видят при излитане и полет”, казва тя. “Много е важно при дългосрочно съхранение да има и проверки на колесниците.”

За да се постигне това, самолетите в Алис Спрингс ще бъдат изпратени до Сидни без пътници и спуснати колесници, така че инженерите в Сидни да могат да направят последните проверки.

Службата за безопасност на гражданското въздухоплаване изготви серия от контролни списъци на високо ниво за пилотите, които също ще се върнат обратно във въздуха. Те включват проверка за умора или стрес, породен от локдауна, както и уверяване, че уменията им са на ниво.

Австралийският министър-председател Скот Морисън обяви, че международната забрана за пътуване за австралийци ще бъде отменена на 1 ноември и се надява на балони за пътуване без карантина между Австралия и Сингапур, следвани от Банкок, Пукет, Йоханесбург и Фиджи. Споразумението се отнася за всички държави и територии, въпреки че самите те са в различни етапи на откритост.

Qantas обяви тази седмица, че като възобновява международните полети за първи път от 20 месеца, ще предложи повече вегетарианска храна и дори коктейл, за да отпразнува завръщането си. Ще има и дигитален пътеводител, който да помогне на пътниците да се ориентират в сложния свят на паспортите за ваксинация, носенето на маски и други мерки за защита от COVID.

Повечето международни авиокомпании вероятно ще приемат само ваксинирани пътници, докато други ще приемат малък брой неваксинирани хора, които все още ще трябва да преминат през карантина в хотелска стая.

По публикацията работи: Нели Христова

dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!