Земеделците във Великобритания призовават за нов референдум за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
53

Те се опасяват, че голям процент от стопанствата ще се разпаднат, ако страната напусне Блока без сделка

Повече от половината земеделски стопанства във Великобритания ще се разпаднат, ако Борис Джонсън изведе Великобритания от ЕС без сделка, пише Independent. Неизбежни ще са по-високите тарифи, граничните проверки, увеличаването на бюрокрацията и по-евтиния внос на храни. Всичко това ще доведе до срив на селското стопанство в Обединеното кралство, смятат от Националния фермерски съюз (НФС).

Много индустрии ще пострадат, но индустрията, която ще претърпи най-сериозния икономически шок, ще бъде селското стопанство, е едно от заключенията доклада на НФС.

Затова новосформирано движение, наричащо се “Фермери за гласа на хората”, изисква от Борис Джонсън да организира нов референдум относно Brexit. Заплахата от катастрофа за земеделието след Brexit е подсилвана от предупреждението на НФС за масово клане и изгаряне на овце след изключване на местните стопани от пазара на ЕС.
Ако се стигне до излизане без сделка, селското стопанство ще бездейства, тъй като продукцията няма да може да се продаде напълно, защото ще бъде подложена на тарифите за износ от Обединеното кралство. Опасенията на земеделците са, че няма държава, която да приеме подобни условия. В същото време голяма част от селскостопанската продукция ще се внася, което допълнително ще подкопае местното земеделие.

Продукция, която ще се изнася ще бъде засегнат и от новите административни разходи и гранични проверки, за да се гарантира спазването на разпоредбите на ЕС за безопасност на храните и здравето на животните. Продукцията ще бъде изправена пред търговско ембарго върху износа на животински продукти по време на бъдещите търговски договорки между Великобритания и ЕС. Друг проблем е разликата в субсидиите, които получават земеделските производители, когато са, и когато не са в ЕС.

Наскоро по време на посещение в Уелс, Борис Джонсън не успя да обясни каква помощ ще бъде предоставена на земеделските производители въпреки предупрежденията, че излизането от ЕС може да предизвика граждански недоволства.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!