Зеленски уволни посланика на Украйна на Острова

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
73

Това стана след критика от страна на дипломата Пристайко

Снимка БГНЕС

Украинският лидер Володимир Зеленски уволни посланика на страната във Великобритания Вадим Пристайко, след като той разкритикува отговора на президента на спора за британската военна помощ.

До уволнението на Пристайко се стигна, след като той разкритикува саркастичния отговор на Зеленски на предложенията на британския министър на отбраната Бен Уолъс, че Украйна трябва да покаже по-голяма благодарност за оръжейните доставки от своите съюзници, съобщава БГНЕС.

Зеленски подписа указ за уволнението на Пристайко, публикуван на президентския уебсайт. В него не се посочват причините за това.

Скандалът започна, когато Уолъс заяви пред журналисти по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс този месец, че Великобритания не е “Амазон” за доставка на оръжия за Украйна и предложи Киев да изрази повече “благодарност”.
Обединеното кралство е основен донор на оръжия за Украйна, а също така обучава нейните войски.

Зеленски отговори на пресконференцията на срещата на върха, като заяви, че не знае как по друг начин да изрази ясно благодарността на Украйна, и добави “Бихме могли да се събудим сутринта и да изразим благодарността си лично на министъра.”

Украинският дипломат се съгласи с предположението на интервюиращия от “Скай нюз”, че Зеленски е отговорил с “малко сарказъм” на Уолъс.

“Не смятам, че този сарказъм е здравословен. Не е нужно да показваме на руснаците, че имаме нещо помежду си, те трябва да знаят, че работим заедно”, добави Пристайко, подчертавайки необходимостта от изглаждане на отношенията с Великобритания.

“Ако нещо се случи, Бен може да ми се обади и да ми каже всичко, което иска”, каза дипломатът.

Пристайко е кариерен дипломат, който от юли 2020 г. е посланик в Обединеното кралство. Преди това е бил министър на външните работи на Украйна от 2019 до 2020 г.

По публикацията работи: Стела Стоянова

dnes.bg

 

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!