Здравни експерти от Великобритания предупреждават: Операциите за отслабване в Турция могат да бъдат много опасни

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
116

Хирург от Великобритания предупреждава за високорискови операции за редуциране на теглото, на които все повече британски граждани се подлагат в Турция. Причината е, че Националната здравна система на родната им страна е твърде тромава и ги принуждава да чакат прекалено дълго.

Ахмед Ахмед е консултант по бариатрична хирургия в тръста Imperial College healthcare и служител на Британската асоциация по въпросите на затлъстяването и метаболитната хирургия. Според него броят на пациентите с усложнения след операция, извършена в чужбина, непрекъснато расте.

„Има голямо търсене на клиники по бариатрична хирургия в Турция. То се засили след пандемията и в резултат на дългите списъци на чакащи за лечение. Не би трябвало хората да търсят лекарска помощ извън родната си страна“, допълва още д-р Ахмед.

67 случая на пациенти с ботулизъм в Европа след инжектиране на стомашен ботокс в турски клиники

Притеснението около процедурите, които се извършват в Турция, нарасна, след като представители на европейски здравни организации съобщиха, че през последните три седмици са регистрирани 67 случая на пациенти с ботулизъм (животозастрашаваща токсикоинфекция) след инжектиране с ботокс в частни клиники в Истанбул и Измир.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията информира, че част от заразените пациенти са били настанени в интензивно отделение. Нито един от тях не е британски гражданин, а от Регулаторния орган, който осъществява контрол върху лекарствата и здравните грижи във Великобритания, заявиха, че не са получавали доклади за ботулизъм вследствие на проведени процедури за редуциране на теглото.

Процедура по инжектиране на ботокс в стомаха с цел отслабване

Инжектирането на ботокс в стомаха (стомашен ботокс) води до отпускане на мускулите и по-бавното му изпразване, а оттам и до по-дълго усещане за ситост и прием на по-малки количества храна. Лечението е евтина и не толкова инвазивна алтернатива на операцията, но според д-р Ахмед не е ефективно.

„Няма доказателства, че тези ботокс инжекции имат какъвто и да било ефект при хора с наднормено тегло и затлъстяване, което обяснява и защо процедурата не се предлага от Националната здравна система на Великобритания“, допълва лекарят. Той е запознат с други случаи на британски граждани, които са се оперирали в Турция, но след това са получавали усложнения и са постъпвали в спешното отделение на болница St Mary’s в Падингтън, където работи.

Хирургът разказва, че някои от пациентите са били подведени за типа операция, на която са се подложили, а при други е имало вътрешни кръвоизливи. Д-р Ахмед не желае да поставя всички бариатрични хирурзи в Турция под общ знаменател, но в същото време не може да отрече, че има ръст в броя на хората с усложнения след манипулация, извършена в чужбина.

22 починали британски граждани след лечение в Турция

По данни на британското външно министерство минимум 22 граждани, пътували до Турция за лечение, впоследствие са починали, като някои от тях са се подлагали на бариатрична хирургична интервенция.

Доун Найт, която организира кампании, насочени към безопасността на пациентите, твърди, че има клиники с много агресивен маркетинг на територията на Великобритания. Те предлагат най-различни лечения – от възстановяване на коса до дентални процедури, ръкавна гастректомия и липосукция.

Според нея въпросните лечебни заведения разчитат на уязвимостта на пациентите и ги привличат с обещания за бързи резултати. Рисковете обаче са много по-големи, отколкото ако се лекуват в страната си, защото полетът със самолет след бариатрична операция може да бъде много опасен.

Доказан произход на лекарствата и разрешение за употреба от компетентните органи
Марк Пацифико, президент на Британската асоциация на естетичните и пластичните хирурзи, призовава: „Всяко лекарство трябва да е с доказани безопасност и произход на съставките. В противен случай здравето на пациента е сериозно застрашено, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Съветвам всеки, който обмисля да си постави инжекция с ботокс в стомаха, да избере доказан в областта специалист и да се увери, че използваните лекарствени продукти имат CE маркировка и са одобрени от Регулаторния орган, който осъществява контрол върху лекарствата и здравните грижи.“

media.framar.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!