Зависимостта на Великобритания от вноса на газ ще нарасне до 70% до 2030 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
101

Зависимостта на Великобритания от чуждестранни доставки на природен газ в следващите три десетилетия рязко ще нарасне даже в случай на развитие на всички находища в Северно море. Това пише вестник Financial Times като се позовава на официални оценки.

Обединеното кралство вече внася повече от половината обеми синьо гориво от такива страни, като Норвегия, Катар и Русия, а до 2030 година този показател ще нарасне, по негови данни, почти до 70 процента. Според оценките отрасловият регулятор – Управлението по нефт и газ (OGA), и Комитетът по изменение на климата, независима група, която консултира британското правителство, до 2040 година страната ще може да удовлетворява само една пета от прогнозираното търсене на природен газ за сметка на вътрешните ресурси, и 15% – през 2050 година.

Според информация от OGA, пред миналата година добивът на природен газ в Северно море се оценява на 33 млрд. куб. м, но според прогнозите той ще падне до 17.5 млрд. през 2030 година, 6.9 млрд. – пред 2040 година, 2.7 млрд. – през 2050 година. Търсенето на природен газ, който все още има решаващо значение за отоплението на домовете и различни отрасли в промишлеността, включително производството на електроенергия и минерални торове, ще се снижава с по-бавен темп.

В последните месеци енергийната сигурност на Великобритания, както отбелязва изданието, е в центъра на вниманието, дотолкова доколкото опасенията по повод възможното намаление на доставките на газ в Европа през зимните месеци доведоха до безпрецедентен ръст на цената му. Едновременно с това екологичните организации в кралството искат от Лондон да прекрати развитието на нови проекти в Северно море. Митивът им е, че такива действия ще противоречат на същността на международното споразумение, прието на 26-та Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата, състояла се пред миналата година в Глазгоу. Това е заявила в британския парламент единственният депутат от Партията на “зелените” във висшия законодателен орган на кралството Каролайн Лукас.
banker.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!