Затворници във Великобритания ще бъдат тествани за наркотици след освобождаването им

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
110

снимка: Асошиейтед прес.

Хиляди бивши затворници във Великобритания ще бъдат подлагани на задължителни тестове за наркотици след освобождаването им от затвора, предадоха ДПА и Прес асосиейшън.

Целта на програмата, която е на стойност 1,2 млн. британски лири (1,3 млн. долара), е да намали престъпленията и смъртните случаи, свързани с наркотици.

От днес осъжданите, настанени в общежития за пробация, ще бъдат проверявани на случаен принцип за 14 вида наркотици. Инициативата преминава под наблюдението на министъра на затворите Роб Бътлър, който миналата година в качеството си на депутат, предупреди, че режимът за тестване на затворниците не е намалил смъртните случаи, свързани с наркотици.

Бившите затворници, чиито наркотични навици са пряко свързани с престъпленията им, ще трябва всяка седмица да дават урина за анализ, а останалите ще бъдат проверявани поне на два пъти по време на престоя им в пробационните центрове. Осъжданите, които дадат положителен резултат, или ще бъдат подлагани на “интензивно” лечение, или ще бъдат вкарвани отново в затвора.

Очаква се всяка година сред бившите затворници да бъдат правени по около 30 хиляди теста, които могат да установят наличие на традиционни “твърди” наркотици като кокаин, а също и на синтетични субстанции като “Спайс”.

Според правителството незаконното разпространение на наркотици струва на британските данъкоплатци близо 22 милиарда лири всяка година, вкл. разходите на Националната здравна служба, затворите и полицията.
bta.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!