Защо сглобяемите къщи бележат възход в избора на нов дом

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
675

Защо сглобяемите къщи бележат възход в избора на нов дом Строителство на съвременни къщи с дървен материал е известно на света вече повече от 50 години. Неговото начало идва от Канада, където климатичните условия изискват къщи с минимални топлинни загуби.

Малко история
В Канада, след Втората световна война поток от имигранти се заселват в страната. В този момент се връщат войниците, военни и офицери в резултат на което са нужни жилища за хиляди семейства. Това дава началото за нов начин на мислене, който трябва бързо осигури жилища, съобразно няколко важни аспекта:
• предвид ниските температури, те трябва да бъдат с подходяща топлоизолация
• да бъдат използване в дълъг период от време, тъй като временното осигуряване на жилища не се явява решение
• страната е в тежка финансова криза и е необходимо цената на бъдещите домове, да бъде по-евтина от традиционните
• Строителството трябва да се извърши в изключително кратък срок, което е предпоставка за създаване на бърз строителен цикъл
За да бъдат постигнати по-горните условия е създаден т.нар. „Конструктивно изолационен панел” известен в Интернет пространството като SIP. По своята същност Конструктивния изолационен панел представлява два листа OSB слепени с Експандиран пенополистирол или EPS. Носещата конструкция при тази технология е от дървени греди с различно сечение според конструктивния проект. Този вариант на изграждане на сглобяеми къщи предполага изключителни кратки срокове на строеж и постигане на задоволителни топлоизолационни свойства. Изграждането на къща от SIP панели е няколко пъти по-бързо в сравнение със строежа на монолитна такава.
Усъвършенстването на технологията на сглобяемите къщи налага те да отговарят на редица допълнителни изисквания. Бързите срокове на строеж и добрата топлоизолация не са достатъчни критерии за перфектната сглобяема къща. Съвременната сглобяема къща трябва да бъде изградена от екологични материали, да е съчетание на комфорт и уют, да има дълъг експлоатационен срок, да бъде сеизмично устойчива и др.
Дървените къщи в съвременния живот
Всяка технология за да продължи своя жизнен цикъл трябва да издържи проверката на времето и ако това не се случи тя бива заменена с друга по съвършена. Технологията с Конструктивни изолационни панели не успява да покрие съвременните изисквания за екологичност на вложените в строителството материали, конструктивна здравина поради липсата на диагонални връзки издържащи на странични усилия както по-малкия експлоатационен срок. Като основен топлоизолационен материал се налага каменната и минералната вата. За пример ще посочим, че изолацията при съвременните пасивни и нискоенергийни къщи е основно от вата. Използването на стиропор е ограничено до изолирането на фасадите поради отделянето на вредния газ Стирени, не се препоръчва вътрешната му употреба. Технологията, която е устояла проверката на времето е метода на изграждане по системата скелетно гредова конструкция или т.нар. „послоен монтаж”. Още от времето на Българските възрожденски къщи до сега тази технология търпи значително преобразяване и развитие. Носещата конструкция както и преди няколко века си остава дървена, а за изолационни материали се използват висококачествени каменни и минерални вати, които осигуряват перфектни топлоизолационни свойства в къщата. Вариантите за външно и вътрешно завършване са много разнообразни и зависят от предпочитанията на всеки клиент.
Декориране на стените
За завършването на външните стени могат да се използват всякакви съвременни материали – както естествено дърво така и имитации, като ламиниран дървен фурнир. Вида може да бъди в пълно съответствия с желанията и на най-капризните. Едно от условията които трябва да изпълняват завършващите фасадни материали, е предпазване от влага и неблагоприятни климатични условия, запазване на дървената конструкция и редица други. При първоначалната поява на SIP панелите, влагата е била най-големия врат на някогашната панелна технология. С цел развитие и отстраняване на този проблем, до ден днешен се е появило такова разнообразия на довършителни матирали за сглобяеми къщи, каквото никога не е съществувало. Поради това може да се каже, че тези довършителни материали, си изпълняват ролята на защита дори повече от необходимото! Казваме повече, защото ако преди време Конструктивно изолационните панели не са притежавали достатъчна паропропускливост, настоящите материали са напълно паропропускливи като по този начин се избягва натрупването на влага в стената. При навлизането на влага целта е тя свободно да преминава през стените. Липсата на материали които да задържат влага и съобразяването на техния монтаж, прави невъзможни появата на мухъл какво в днешните жилищни блокове.
Една от строителните компании, които успешно изгражда сглобяеми къщи, вече повече от 5 години е „Перфектен дом”. В интернет може да откриете десети други, директно през търсачката или с използване на каталога на strat.bg.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!