1800 полета са отменени във Франция заради стачка на авиодиспечерите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
431

Недоволството се очаква да се разпространи и в други страни-членки на ЕС, като Австрия, Великобритания, България и ИталияВъв Франция диспечерите на въздушния трафик започнаха тридневна стачка - от 11 до 13 юни, в знак на протест срещу плановете на ЕС за либерализиране на сектора и създаването на общо въздушно пространство, предаде АФП.


Недоволството се очаква да се разпространи и в други страни-членки на ЕС, като Австрия, Великобритания, България и Италия, поради опасенията, че плановете ще засегнат сигурността и условията на работа.

Около 1800 полета са отменени във Франция във вторник (11 юни), след като авиационната агенция поиска от авиокомпаниите да намалят полетите си към и от Париж и други градове, за да се избегне хаос по време на стачката.

Инициативата по създаването на единно европейско въздушно пространство бе предложена от ЕК още през 2001 г.

Смята се, че тази инициатива ще позволи да се съкрати продължителността на въздушните маршрути, времето за изчакване на самолетите във въздуха и благодарение на тези мерки ще бъде намалено изхвърлянето на въглероден двуокис в атмосферата.

“Като цяло положението на аерогарите е доста спокойно, защото взетите предварително мерки ще позволят пристигането само на пътниците, чийто самолет ще излети”, съобщи говорител на Генералната дирекция за гражданска авиация (DGAC)
Той уточни, че 1800 полета са били отменени на територията на цялата страна при средно 7650 полета дневно.

Той увери, че “взетите мерки ще позволят да се осигури управлението на трафика”.

DGAC поиска от авиокомпаниите да намалят летателната си програма с 50% по време на стачката от днес до четвъртък на летищата Роаси, Орли, Бове, в Лион, Ница, Марсилия, Тулуза и Бордо.

Вчера “Ер Франс” съобщи на сайта си, че е готова да изпълни полетите на дълги разстояния, излитащи от Париж, но не изключваше “забавяния и отмяна на полети в последната минута” и прикани пътниците да се информират в реално време.

Нискотарифната авиокомпания “Райънеър” съобщи от своя страна, че “102 полета от и към Франция са били отменени” днес, като разкритикува “вземането за заложници” на пътниците и призова Европейската комисия да прекрати стачката на авиодиспечерите.

Тази сутрин организацията на парижките летища ADP съобщи, че положението е спокойно на двете летища във френската столица Роаси – Шарл дьо Гол и Орли, но предупреди, че са възможни забавяния и отмяна на полети в последната минута.

vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!