Защитавали ли са български духовници интересите на Русия

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
16

 

Агенцията за национална сигурност експулсира гражданин на Русия и двама граждани на Беларус. Един от тях е предстоятелят на руската църква в София, архимандрит Васиан, другите също са духовници.

Главният редактор на религиозния сайт Doxologia Infonews Йордан Георгиев смята, че един духовник не може да застраши националната сигурност, предаде NOVA.

“Архимандрит Васиан Змеев е служител на отдела за Външни църковни отношения на Русия и е във взаимодействие с руските служби. Той е част от хибридната война на РФ срещу света. Той има задача да настройва български архиереи, които да обслужват руските църковни интерес. Например непризнаване на автокефалията на украинската Украйна. Това представлява дестабилизация. Определени български архиереи приемат решения на БПЦ, които обслужват интересите на руската православната църква. Така БПЦ да стане елемент от руската хибридна война”, заяви той.

Според него самият Георгиев е имал вербален спор с Васиан Змеев, като го е приканил да спре да осъществява пропаганда. “Имаме сведения за проведени разговори между архиереи. Обмисля се как да реагират пред обществото, има голяма реакция сред духовниците у нас. Светият Синод е разделен на групички и не може да излезе с решение как да реагира”, посочи Георгиев.

От своя страна журналистът Валерий Тодоров посочи, че трябва в по-спокойна обстановка трябва да се изяснява случилото се, а не да е шумно. “Всеки чужд гражданин, който извършва нарушения на закона, подлежи на санкции. Въпросът е как се посочва и как става експулсирането. Прави впечатление, че щом се появи политическа криза, ловим руски шпиони. Ако са наблюдавани, защо именно сега се експулсират. Трябва да имаме съзнанието, че ако изгоним двама шпиони, може да ни върнат двама. Може да се връчи нота или предупреждение преди да се извърши експулсиране. Настоятелят на руското придворие координира и македонската църква. В РСМ беше обявен за персона нон грата”, подчерта той.
dariknews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!