Заради отвличането на Galaxy Leader: Великобритания изпраща един от най-страховитите си военни кораби

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
169

Обединеното кралство изпраща един от най-страховитите си военни кораби в Персийския залив, за да предотврати нарастващите заплахи за корабоплаването от страна на Иран и подкрепяните от него групировки след войната на Израел срещу ХАМАС, пише Sky News.

Разполагането на HMS Diamond, разрушител тип 45 идва, след като миналата седмица бунтовниците в Йемен отвлякоха свързан с Израел товарен кораб в Червено море, а в неделя американските военни трябваше да спасяват друг кораб.

Министърът на отбраната на Великобритания Грант Шапс заяви, че засилва дългогодишната операция на Кралските военноморски сили за морска сигурност в Персийския залив, за да се намали рискът настоящата криза между Израел и подкрепяното от Техеран движение ХАМАС да прерасне в регионален конфликт.

“Това е отговор на това, което се случва в региона”, заявява той пред група репортери.

В изявлението си министърът добавя: “Изключително важно е Обединеното кралство да засили присъствието си в региона, за да запази Великобритания и нашите интереси в безопасност от един по-нестабилен и оспорван свят.”

Изпращането на разрушител е най-същественият, публично обявен военен ход от страна на Великобритания, откакто нападението на ХАМАС срещу Израел на 7 октомври предизвика война.

Той следва разполагането на два спомагателни кораба и самолети за наблюдение в региона.

Но най-значителните опити за деескалация на кризата и възпиране на Иран дойдоха от САЩ, които изпратиха две огромни ударни групи самолетоносачи в региона и много необичайно сигнализираха за присъствието на подводница.

Британският HMS Diamond ще се присъедини към дългогодишната мисия, наречена “Операция Кипион”, която действа от Бахрейн и работи със съюзническите военноморски сили за осигуряване на допълнителна морска сигурност на търговското корабоплаване в Персийския залив и Индийския океан.

Операцията е особено активна през 2019 г. на фона на ескалиращото напрежение между САЩ, Обединеното кралство и други съюзници с Иран, когато Доналд Тръмп е президент на САЩ.

Оборудван с хеликоптер “Уайлдкат”, разрушителят на Кралските военноморски сили ще се присъедини към HMS Lancaster, фрегата тип 23, както и към три по-малки миночистача и кораб за поддръжка на Кралския флот, са съобщили от Министерството на отбраната на Великобритания.

Шапс е заявил, че арабските лидери ще приветстват засиленото британско присъствие като стабилизиращ фактор. “Ще работим в региона наистина в уверение на многобройните ни партньори там.”

Загрижеността за сигурността на жизненоважните търговски транспортни маршрути в региона се засили миналата седмица, когато йеменски бойци превзеха товарния кораб Galaxy Leader.

Във видеоклип, публикуван от бойците, се вижда как най-малко седем маскирани мъже, носещи, както изглежда, автомати АК-47, се спускат от хеликоптер и се приземяват на горната палуба на кораба. На кораба има двама български граждани – капитанът на кораба и първият пом.-капитан.
ruse24.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!