Заради Brexit: Никой не иска поста на Карни с годишна заплата 480 хил. паунда

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
84

Джанет Йелън и бившият шеф на индийската централна банка Рагхурам Раджан са отказали да се кандидатират за поста

Сградата на Английската централна банка. Снимка: Ройтерс, архив

Неяснотата около процеса по Brexit възпира желанието на високопоставени кандидати да заемат поста на ръководител на Английската централна банка, твърди Financial Times. Бившият ръководител на Федералния резерв Джанет Йелън и бившият шеф на индийската централна банка Рагхурам Раджан са отказали официално да се състезават за позицията, съобщи медията в четвъртък.

Други потенциални кандидати също не са искали да бъдат привлечени в политическата нестабилност на Brexit. Британското министерство на финансите не е пожелало да коментира темата.

Британският финансов министър Филип Хамънд заяви в писмо миналата година, че отлага търсенето на заместник на Марк Карни като управител на централната банка, докато „условията на оттеглянето на Обединеното кралство [от ЕС] и рамката за бъдещото партньорство не бъдат финализирани“.
Той се надява, че след като за Brexit се получи яснота, би могъл да привлече и назначи международна звезда, която да „заслепява” на глобалните срещи. Но продължаващата липса на сделка означава, че следващият гуверньор ще бъде назначен, докато Великобритания все още е в средата на несигурност относно бъдещите си отношения с ЕС.

Близки до процеса хора твърдят, че редица потенциални кандидати, които правителството е смятало за склонни да се кандидатират, не желаят да се забъркват в трудната политика около Brexit, нещо, което е почти невъзможно да се избегне като управител на BoE. Успешният кандидат ще започне осемгодишен мандат следващия февруари.

През миналия месец Хамънд разгледа и отхвърли ускоряването на процеса за намиране на следващ гуверньор, смятайки, че няма да е подходящо да направи избора, ако остане още само няколко дни в Министерството на финансите. Очаква се Хамънд да се оттегли следващата седмица, когато Тереза Мей предаде поста си на премиер на своя наследник.

Неуспехът да се привлече професор Раджан, вторият фаворит на букмейкърите за тази позиция, ще бъде удар за бъдещия финансов министър. Липсата му ще увеличи шансовете на Андрю Бейли, любимец на букмейкърите и бивш заместник-управител, както и на настоящите заместник-управители Джон Кънлиф и Бен Бродбент. Други силни претенденти са бившият заместник-управител Минуше Шафик и Шрити Вадера, председател на Santander за Великобритания.

Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни възнамерява да напусне поста си в началото на 2020 г. след планирания Brexit. Безспорно човекът, който ще застане начело на финансовата институция с над 300-годишна история, ще има сериозни отговорности. Годишната заплата за длъжността е 480 хил. паунда. Карни беше нает от предшественика на Хамънд – Джордж Озбърн, който тогава го описа като „най-добрия в света“.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Аспарух Илиев
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!