ЕС планира да предложи на Борис Джонсън отсрочка на Brexit и след 31 октомври

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
44

Целта е да бъде избегнато излизане на Великобритания без споразумение

Снимка: Ройтерс

Брюксел се готви да предложи на Борис Джонсън удължаване на Brexit и след 31 октомври, за да му помогне да предотврати разцепление в Консервативната партия и да му даде още един шанс за постигане на сделка, съобщава британският вестник Guardian.

Допълнителният период на членство в Европейския съюз ще бъде използван за предоговаряне, но може да бъде възприет от поддръжниците на Brexit в Консервативната партия като възможност да се подготвят още по-добре за излизане без сделка, отбелязва изданието.

„Това ще бъде представено като техническа отсрочка, за да не бъде поставен Борис Джонсън в политически неудобно положение, но така след това ще имаме време да постигнем споразумение“, казва високопоставен дипломат от ЕС.

Сред ключови страни членки на съюза има нарастваща увереност, че Brexit без сделка може да бъде избегнат, след като Камарата на общините гласува тази седмица за предотвратяването на възможността следващият премиер, вероятно Джонсън, да разпусне парламента.
Предложението на ЕС, разкрито от Guardian, ще усложни положението на привържениците на твърд Brexit в Уестминстър, които го смятат за сериозна заплаха за очакванията им, че Великобритания трябва да напусне на 31 октомври на всяка цена.

Според обсъжданото в Брюксел предложение Джонсън може да твърди, че е на път да изведе страната си от ЕС без споразумение, като в същото време запазва варианта за постигане на сделка със съюза.

Лидерите на ЕС обмислят и стъпките, които ще предприемат, за да предотвратят криза в случай, че Джонсън наистина осъществи Brexit без сделка на 31 октомври. Те са обсъдили декларация, в която 27-те страни членки на ЕС изразяват съжалението си от липсата на сделка и предлагат възобновяване на преговорите, ако Великобритания се съгласи да изпълни финансовите си ангажименти при всяка раздяла със съюза.

Очаква се, ако Джонсън бъде избран за лидер на консерваторите и стане премиер идния вторник, да посети ключови столици на страни членки на ЕС в началото на август. Срещата на Г-7 в Биариц в края на следващия месец е смятана за важен трамплин за намиране на взаимноизгоден начин за продължаване напред. Извънредна среща на върха на ЕС заради Brexit може да се състои през септември.

Но събития от тази седмица накараха ключови дипломати от ЕС и официални представители да смятат, че излизане на Великобритания без сделка е значително по-малко вероятно.

Филип Хамънд заяви в интервю в петък, че е готов да гласува за сваляне на правителството на Джонсън, ако той настоява за Brexit без сделка. Финансовият министър каза, че е „напълно необходимо“ Великобритания да удължи членството си в ЕС след 31 октомври.

Избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи от своя страна, че е отворена за допълнително удължаване на Brexit.

Високопоставени представители на ЕС заявиха, че се водят разговори за това какви стъпки да бъдат предприети в 24-те часа преди евентуален Brexit без сделка. Мнението на Париж, че Великобритания ще реагира на икономическия шок, като спешно поиска възобновяване на преговорите не се споделя от редица страни членки, които ще бъдат най-пряко засегнати от излизане на страната без сделка.

„Някои страни са обезпокоени, че военновременният дух ще вземе връх, но ние трябва да подадем ръка на Великобритания“, казва дипломат от ЕС.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!