Задава се „плашещ недостиг“ на презервативи

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
241

На световния пазар за презервативи се задава остър недостиг, защото най-големият производител бе принуден да затвори предприятията си. Това е Karex Bhd в Малайзия, където се произвеждат 20% от кондомите, търгувани по света.
Но откакто преди 10 дни бе наредено индустрията да спре заради коронавируса, в трите предприятия не е произведено нищо, разказва „Ройерс“. Това се равнява на дефицит от 100 милиона броя за брандове като Durex, които в някои страни се раздават от системите за здравеопазване или от програми на ООН.
В петък властите позволиха подновяване на работата, но само с 50% от персонала и съгласно специално изключение за особено важен тип производства.
„Ще отнеме известно време да завъртим машините и ще е битка да отговорим на търсенето при работа на половин мощности“, казва пред агенцията Го Мия Киат, изпълнителен директор на компанията.
„Ще има недостиг навсякъде, което е плашещо“, допълва той. „Притеснението ми е за много хуманитарни програми в Африка. Дефицитът няма да е 2 седмици или месец, а месеци наред.“
Блокадата в Малайзия ще остане поне до 14 април, тъй като с 2161 заразени и 26 починали в момента това е най-засегнатата страна в Югоизточна Азия. Други големи производители са Китай (тук фабриките тепърва се рестартират) и Индия и Тайланд (където пикът на епидемията още не е достигнат).
Го казва, че е оптимист за бизнеса си, тъй като точно в сегашните кризисни времена хората се въздържат да имат деца.
dnevnik.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!