Задава ли се търговска война между Лондон и ЕС?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
99

Постер срещу т.нар. твърда граница в Нюри, Северна Ирландия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спорът между Обединеното кралство и Европейския съюз за Протокола за Северна Ирландия към споразумението за Брекзит навлезе в нова фаза. Лондон заплаши да активира клауза в протокола, с което практически биха били анулирани части от него. А правителството на Република Ирландия, която е най-пряко застрашена от подобен ход, отвърна, че в такъв случай Евросъюзът ще се откаже от споразумението за Брекзит въобще. Ще има ли наистина търговска война?

Темата коментира пред БНР професорът по политология Дънкан Мороу от Ълстърския университет в Белфаст.

Г-н Мороу, много пъти сме казвали, че северноирландската сага е изключително сложна, така че за да се разберат по-добре последните събития може би е най-добре да започнем с обяснение на основната причината, поради която напрежението между Обединеното кралство и ЕС стигна дотук, а именно Протокола за Северна Ирландия.

“Преди пет години Обединеното кралство гласува за напускане на ЕС. Най-голямата трудност около Брекзит е свързана със Северна Ирландия – обществото там е разделено. Едни искат да се присъединят към Ирландия, други – да останат в Обединеното кралство. Но мирното споразумение, което гарантира мира в Северна Ирландия, зависи от отворените граници. Проблемът с Брекзит е, че отворени граници може да има само докато британското правителство е съгласно с онази част от споразумението за Брекзит, която се нарича Протокол за Северна Ирландия.

Протоколът казва, че Северна Ирландия си остава част от Обединеното кралство, но контролът върху стоките преминаващи от Великобритания към Ирландия трябва да се осъществява между Великобритания и Северна Ирландия. Условно това означава контрол в Ирландско море, а не по границата с Ирландия. А това от своя страна означава, че Северна Ирландия продължава да е част и от европейския общ пазар. Точно това сега се превръща в много спорен момент в британската политика, защото британското правителство вече не харесва сделката, която сключи през 2019 година”.

“Даунинг стрийт” заплаши да активира член 16 от Протокола, но мислите ли, че това ще се случи, като имаме предвид, че американският президент Джо Байдън взема страната на ЕС в спора?

“Член 16 от Протокола позволява на всяка от страните да премахне някои от разпоредбите, ако тя започва сериозно да вреди на отношенията. Но това важи само в краен случай. Сега обаче британското правителство заплашва да активира член 16 и едностранно да суспендира части от Протокола. ЕС смята това за акт на агресия и предупреждава, че ако това се случи може да се стигне до истинска търговска война.

Както казахте, Джо Байдън застава на страната на ЕС. В международните отношения на Обединеното кралство цената, която трябва да плати при подобен акт, ще бъде много висока и това е една от причините Лондон все още да не прибягва до този ход. През последните дни има някои признаци, че британското правителство отстъпва от идеята за незабавно активиране на член 16, но е трудно да се предугади какво точно ще направи непредвидимото правителство на Борис Джонсън”.

ЕС от своя страна заплаши да се откаже от цялото споразумение за Брекзит. Обединеното кралство ли ще бъде по-големият губещ в този случай?

“Да, разбира се, и за това е много трудно да се разбере защо правят всичко това. Ако ЕС реагира пропорционално на заплахата на британското правителство и се стигне до търговска война, последиците за Обединеното кралство могат да бъдат огромни. Очевидно става дума за проблемите с доставките и търговията, но също и за недостиг на храни и всякакви други проблеми на британската икономика. Освен това ще бъде нанесена дългосрочна вреда на позициите на Лондон на международната сцена. Никой в Европа няма да вярва повече на Обединеното кралство, и то ще бъде смятано за враждебна държава”.

Журналистът и анализатор Саймън Дженкинс публикува през седмицата статия в „Гардиън“, в която пише, че „Северна Ирландия ще бъде губещият в лошо изиграната от Борис Джонсън Брекзит игра“. Споделяте ли това мнение, защото често преди сте казвали, че в Лондон не се интересуват какво става в Северна Ирландия?

“Да, мисля, че това е така, елитът в Лондон не се интересува какво се случва в Северна Ирландия. Мисля, че това което пише Саймън Дженкис илюстрира мисленето на юнионистите. Трудностите за юнионистите произтичат от разбирането, че в икономиката Брекзит доведе до увеличаване на дистанцията между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство.

От друга страна предстои да видим дали пък Северна Ирландия няма да спечели в чисто икономически план. Защото в резултат на сделката със сигурност има икономически изгоди, тъй като някои стоки в Северна Ирландия могат да се изнасят без съществен контрол както за останалата част на кралството, така и в ЕС. Това е уникална позиция както в рамките на Обединеното кралство, така и в целия ЕС. Така че има предимства, но със сигурност и трудности за юнионистите в Северна Ирландия, чиято политическа цел е заздравяване на връзките с Обединеното кралство”.

Джонатан Пауъл, бивш преговарящ в Северна Ирландия в периода 1997-2007 година, написа: „Подходът на Обединеното кралство към проблема е политически вандализъм“. Той допълва, че демонстрацията на недоволство и пуфтене от страна британския министър за Брекзит – сър Дейвид Фрост, може и да е преговорна тактика, но тя рискува мира на остров Ирландия и вкарването на Великобритания в търговска война.

“Трябва да кажа, че тези рискове със сигурност са налице. ЕС смята, че най-добрият начин да се решат някои от трудностите е не като се премахне Протокола за Северна Ирландия като идеологически въпрос, а като се работи в рамките на Протокола за минимизиране на трудностите, които очевидно възникват, когато има търговска бариера.

Докато британският подход да се заплашва, да се внушава, че се задава търговска война, да се заема едностранчива позиция по северноирландския въпрос, е много опасен и потенциално крие рисковете, за които говори Джонатан Пауъл. Но точно по тази причина смятам, че като осъзнае рисковете, британското правителство едва ли наистина ще се реши да изпълни заплахите си да задейства член 16 от Протокола за Северна Ирландия”.

Има ли някакъв шанс за напредък до Коледа?

“Като се имат предвид позициите, които заемат страните в спора, не изглежда скоро да има решение. Проблемът ще продължи, но според мен няма да ескалира повече. В момента отговорът е, че просто ще има още преговори. Зависи от ЕС до кога ще е готов да остане в тази ситуация. От януари трябва да се прилага нов набор от гранични проверки, така че крайният срок за напредък изглежда е краят на годината.

В дългосрочен план обаче зависи от решението на британското правителство дали иска конфронтацията да продължи или не. Защотоq ако то реши да няма конфронтация, пътят към прагматична сделка е сравнително лесен. Това ще създаде политически проблеми с юнионистите, но е напредък. Ако обаче не се откажат от конфронтацията, тогава наистина никой не знае какво крият следващите няколко месеца”.

Интервюто на Веселин Паунов с проф. Дънкан Мороу в предаването “Събота 150” можете да чуете от звуковия файл.
bnr.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!