Задържаха норвежец в България, призовавал към терористични актове

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
137

Арестът в България е бил извършен близо до София

Източник: iStock

Арестуваният в Стара Загора норвежки гражданин не е подготвял терористичен акт на територията на страната ни. Това увериха от прокуратурата.

“Лицето е обвиняемо за участие в терористична група за подготовка евентуално за извършването на терористичен акт, както и за подбуждане към терористични действия. Няма доказателства да е подготвян или да е предстояло извършването на такъв на територията на България. Касае за дейност в Европа и територии извън нея”, подчертаха още от обвинението, цитирано от DarikNews.bg

Престои съдът в Стара Загора да вземе решение за екстрадиране на задържаното лице. Срещу него има издадена европейска заповед за арест.

Той е пълнолетен и пребивава напълно законно в страната ни, защото е студент. Прокуратурата обаче отказва да кажа кога е норвежецът е влязъл в България, защото това може да повлияе на воденото разследване.

По-рано стана ясно, че в Осло е бил арестуван мъж по подозрение в участие в терористична организация. Друг човек, идентифициран като норвежки студент, е бил арестуван в България в координирана акция.

Той е бил задържан в Стара Загора.

Новината беше потвърдена от Специализираната прокуратура у нас.

Нa 31 май 2022 г., в рамките на международна контратерористична операция в Стара Загора под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура, е проведена съвместна операция на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) и МВР. При съвместната операция е задържан пълнолетен гражданин на Кралство Норвегия, срещу когото норвежките власти водят разследване за членство в терористична организация, подготовка на терористично нападение и подбуждане към тероризъм.

Извършено е претърсване на адреса на заподозрения в Стара Загора, откъдето са иззети веществени доказателства, относими към предмета на разследването.

В хода на работата на ДАНС, предшестваща операцията, съвместно с партньорски служби, е установено, че преди и след пристигането си в България, мъжът е публикувал в няколко интернет и групи в социалните мрежи призиви за извършване на терористична дейност в и извън Европа и е поддържало интензивни онлайн контакти с други радикализирани хора, уточняват от пресцентъра на спецпрокуратурата.

От страна на норвежките власти е издадена Европейска заповед за арест, която ще бъде разгледана от компетентния съд. Отправена е и молба за правна помощ от българските разследващи органи, която е изпълнена от Специализираната прокуратура.

По категоричен начин е установено, че дейността на заподозрения не обхваща нито подготовка и осъществяване на терористична дейност в България, нито създаване на терористична група в страната, допълват още от обвинението.

Според норвежки медии, става дума за двама норвежки братя, на 18 и 22 години. Те са обвинени в участие в терористична организация, като според полицейски източници от Норвегия, двамата са изразявали подкрепа за Ал Кайда по форуми и интернет страници, без да се посочват конкретни, пише изданието VG.

Източник: БТА, DarikNews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!