Юнкер: Никакви кратки отлагания на Brexit без одобрение на сделката до 12 април

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
194

Най-добрият път напред е ратифициране на споразумението за оттегляне, каза председателят на ЕК
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер заяви, че Европейският съюз няма да даде на Великобритания друга кратка отсрочка на Brexit, ако британските депутати не успят да ратифицират блокираното споразумение за развода до 12 април.

Юнкер каза това, след като британският премиер Тереза Мей обяви снощи, че ще поиска второ отлагане на Brexit след настоящия краен срок 12 април.

„Най-добрият път напред е ратифицирането на споразумението за оттегляне. 12 април е последният краен срок за одобрение на споразумението за оттегляне от Камарата на общините“, заяви Юнкер пред Европейския парламент.

„Ако това не бъде направено до тогава, друго кратко удължаване няма да е възможно. Напускане без сделка в полунощ на 12 април сега е много вероятен сценарий. Не искам такъв изход, но дадох да се разбере, че ЕС е готов за него“, допълни Юнкер.

Той каза, че блокът е готов да обнови предложението си за нови отношения между ЕС и Великобритания след Brexit спрямо вече договореното от Мей.
Юнкер повтори, че Великобритания няма да получи преходен период след Brexit, ако не ратифицира споразумението за напускане: „Великобритания ще бъде засегната повече от ЕС, защото няма такива неща като „управляемо“ или „договорено напускане без сделка“, нито пък „преход без сделка“.

„Ще работя до последно за избягване на изход „без сделка“, допълни председателят на ЕК.

Той обаче даде да се разбере, че ЕС ще постави твърди условия за рестартиране на разговорите с Великобритания по нови търговски отношения, ако се осъществи най-лошият сценарий.

Блокът ще постави като условие за подобни разговори спазването от Великобритания на финансовите й задължения към ЕС, гарантирането на правата на гражданите и постигането на споразумение за управлението на чувствителната ирландска граница – ключовата причина, поради която британските депутати отхвърлят сделката на Мей.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Магдалена Иванова
investor.bg