Втора оставка в британското правителство в рамките на един ден

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
390

Държавният секретар по въпросите на Brexit Крис Хийтън-Харис напуска своя пост заради плана на Тереза Мей за удължаване на срока за излизане на ЕС
Снимка: Ройтерс

Британският държавен секретар по въпросите на Brexit Крис Хийтън-Харис подаде оставка заради плана на министър-председателя Тереза Мей за удължаване на срока до Brexit, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.
В пост в Twitter Хийтън-Харис посочи, че работата му по подготовката на Великобритания за раздяла с Европейския съюз (ЕС) без споразумение се е оказала „неуместна“ заради устрема на премиера за напускане на блока със сделка.

„Всяко искане за отлагане на процеса отслабва вярата в политическата ни система и добрите хора от всички политически партии, които ѝ служат“, написа вече бившият министър в писмо до Мей.

Оставката на Хийтън-Харис следва тази на заместник-министъра за Уелс Найджъл Адамс, който по-рано днес се отказа от поста си заради възможността за мек Brexit и промяна в политическата декларация, част от споразумението на Мей и Брюксел, чрез която евентуално Кралството да запази близки отношения с блока и след раздялата помежду им.

Същевременно се очаква приключването на разговора между Мей и лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин относно безизходното положение, в което е изпаднало Обединеното кралство по отношение на Brexit.

От друга страна председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова европейските лидери за търпение към Великобритания, която се бори да събере мнозинство в подкрепа на споразумение за развода.

По статията работи: Аспарух Илиев
investor.bg