Японски автомобили ще носят значка „Произведено във Великобритания“. Това предвижда план на Борис Джонсън

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
74

Продукти от Япония или Южна Корея ще носят значка „Произведено във Великобртиания“ съгласно план на министър-председателят на Острова Борис Джонсън да спаси автомобилната индустрия в страната след Брекзит. Предложението цели да предотврати отблъскването на производители като Nissan и Toyota, ако износа от Великобритания бъде обложен с мита.

 

Според сделката, която Борис Джонсън предлага на ЕС, продукти, направени изцяло от чуждестранни части, но сглобени във Великобритания трябва да се ползват с изключения от облагане с данъци за разлика от стоките, сглобени с местни британски компоненти.

Алън Уинтърс, професор по икономика в бизнес университета в Съсекс, сподели, че дори да бъде постигнато споразумение за търговия без тарифи, то ще е безпредметно, ако няма стриктни правила за произхода на стоките и компонентите от които са изградени.

41-годишен минимум на БВП на Великобритания

Nissan заяви, че ще напусне Великобритания, ако стоките им произведени на Острова бъдат обложени с мита.

Стойността на автомобилната индустрия в страната за икономиката на Великобритания през 2018 бе 18 млрд. паунда. В сектора бяха наети над 168 хил. души, а в търговската и сервизна мрежа работят още стотици хиляди. Сега автомобилната индустрия в страната е заплашена, тъй като според правилата за произход близо 55% от стойността на стоките трябва да идва от Великобритания или ЕС, за да има полза от намаляване на данъците. В момента 44% от частите, използвани в британски автомобили, идват от ЕС.
economy.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!