Япония отново тества всички свои АЕЦ

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
477

Правителството на Япония планира да проведе стрес-тестове на всички ядрени реактори в страната, съобщи министърът на икономиката, търговията и промишлеността Банри Кайеда, цитиран от световните агенции.

Властите смятат да организират широкомащабна проверка на ядрените централи и да оценят степента на риск за тях в случай на силно земетресение и цунами като тези, които причиниха аварията в АЕЦ “Фукушима 1”.
Безопасността на японските реактори вече бе проверена в седмиците след ядрената катастрофа от 11 март по заповед на премиера Наото Кан.
Нужно е да повишим увереността на жителите в районите в близост до централите, че те са безопасни, затова и ще се проведат новите тестове, заяви Кайеда.
Министърът увери, че ще вземе мерки да няма проблеми с електроснабдяването.
Никой от спрените за поддръжка реактори след бедствието от 11 март не е възобновил работа заради обществената тревога за сигурността на инсталациите.
Затова от общо 54 ядрени реактора в Япония в момента работят само 19.
Преди катастрофата ядрената енергия даваше близо 30% от общото количество електроенергия на Япония.
Заради спада в производството на електроенергия властите наредиха на предприятията и администрациите да намалят с 15% потреблението си на електричество в районите на столицата Токио и в североизточна Япония. В противен случай натоварването на мрежата би довело до прекъсвания на електроподаването.
Нареждането важи за цялото лято, което е пиков период на потребление на електроенергия заради ползването на климатици.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!