Обама готов на компромис за дълга

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
477

Американският президент Барак Обама събра ръководителите на Конгреса в Белия дом с цел продължаване на преговорите за постигане на споразумение за увеличаване на тавана на държавния дълг и борбата с бюджетния дефицит, съобщава РИА Новости.

Преговорите, започнаха на 5 май, но към момета няма особен напредък, най-вече поради несъгласие за исканото от Обама увеличаване на данъците за богатите.
Надявам се всички страни да дойдат без ултиматуми, да изоставим политическата си реторика и да действаме по-добре за икономиката и в полза на сънародниците ни, изтъкна американският президент.
Сега администрацията има няколко седмици, за да вземе това „животоспасяващо” решение. Членовете на Конгреса, предимно републиканци, отказват да разглеждат въпроса за увеличаване на тавана и настоява администрацията да представи план за намаляване на разходите на държавното управление.
В течение на две седмици ние трябва да достигнем до съгласие за мерките за намаляване на дефицита и запазване на платежоспособността на правителството. Приканвам лидерите на двете партии да дойдат тук и да продължим преговорите и в най-скоро време да стигнем до окончателно споразумение, заяви Обама.
По думите му има известен напредък по преговорите: „През почивните дни хора от моя екип се срещната с представители на двете партии. Има напредък, но аз се надявам на по-сериозен успех в най-скоро време.”
Той отхвърли появилата се в медиите информация, че ще бъде подписано междинно споразумение. По думите му всичко се прави за благополучието на американския народ и най-вероятно компромис трябва да бъде направен от всички страни. „Двете страни трябва да се излязат от зоната на комфорта и да направят компромис. Аз съм готов да го направя,” подчерта американският държавен глава.
Федералният дълг в размер на 14.3 милиарда долара в средата на май достигна разрешения от Конгреса таван, а дефицитът трябва да достигне 1.6 милиарда през тази година.
В края на месец юни Барак Обама призова демократи и републиканци за направят отстъпки с цел постигането на споразумение, за да се избегне спиране на плащанията, чиито последици биха били “важни” и “непредсказуеми”.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!