Почина Якоб Ротшилд: Наследството на един влиятелен финансист, отклонил се от фамилната банкова династия

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
0
353

Якоб Ротшилд, отклонил се от прочутата банкова династия на своето семейство, почина на 87 години. Той е известен като мощен финансист, меценат на изкуствата и филантроп със силни връзки с Израел.

Ротшилд, който беше четвъртият барон Ротшилд, напусна семейния банков бизнес, за да стартира своя собствена компания. Той е потомък на Майер Амшел Ротшилд, който основа семейната династия през късния 18-ти и ранния 19-ти век.

През 19-ти век, домът на Ротшилд беше най-голямата банка в света. Семейството финансира британската армия по време на Наполеоновите войни, което допринесе за натрупването на богатство и влияние.

Якоб Ротшилд започва работа в лондонския клон на семейната банка през 1963 г., в период на предстоящи промени във финансовия свят. Въпреки традициите, той предлага сливане с друга търговска банка, което обаче се сблъсква със съпротивата на семейството му.

Решен да следва собствен път, Ротшилд създава своя компания, като по този начин предизвиква културата на семейно управление и секретност, която характеризира бизнеса на Ротшилд от самото начало.

В крайна сметка, спорът в семейството е разрешен през 1980 г., когато се съгласяват, че семейната банка ще действа независимо от новосъздадената компания на Ротшилд. Той се оттегля от ръководството на RIT Capital Partners през 2019 г., като личното му богатство се оценява на над 1 милиард долара.

Освен своята финансова кариера, Ротшилд има значителен принос в областта на изкуствата и филантропията, управлявайки дългогодишните благотворителни дейности на семейството в Израел. Той поддържа широка мрежа от международни връзки, включително с Rupert Murdoch и бившия принц Чарлз.

Ротшилд остава критичен към някои аспекти на международната финансова система, изразявайки симпатии към протестите срещу финансовите излишества след икономическата криза от 2008 г.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!