Британски кораб потъва в Червено море след атака от хути, САЩ предлагат помощ

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
140

Британски кораб потъва в Червено море след атака от хути и се измества на север – американският военноморски флот предлага помощ.

Собственикът на Rubymar съобщава за малък теч на гориво, който се опитват да отстранят, преди да опитат да го буксират до близко пристанище. Британският товарен кораб Rubymar, регистриран във Великобритания, изглежда се измества на север, както показва ново видео, на което той едва се държи на водата след атака от хути.

Сателитни изображения и местоположения, споделени от властите, разкриват движението му в Червено море през последните девет дни.

Корабът под флага на Белиз Rubymar е бил ударен от ракета на хути в протока Баб ал-Мандеб в неделя, 18 февруари.

Последната предадена позиция беше в деня на атаката. Оттогава той се е изместил на около 70 километра на север. Навигационно предупреждение за други кораби в района посочва, че Rubymar е без екипаж и дрейфира. В предупреждението се казва също, че не е осветен.

Собственикът на кораба, Blue Fleet Group, е съобщил на Sky News, че военноморският флот на САЩ е предложил помощ за буксирането на кораба до най-близкото пристанище, което би го приело, но е добавил, че преговорите продължават. Rubymar превозва 22 000 тона тор, за който се смята, че е леснозапалим. Изпълнителният директор на Blue Fleet Group, Рой Кури, е заявил в понеделник, че има “малък теч на гориво”, който се опитват да отстранят преди буксирането. Групата разглежда възможността за внасяне на работен кораб, който да се опита да затвори дупката, причинена от ракетата на хути, е добавил Кури.

24-те члена на екипажа бяха принудени да напуснат кораба в деня на атаката. Екипажът беше от Сирия, Египет, Индия и Филипините. Те бяха спасени от Пристанищна администрация на Джибути.

Хутите твърдят миналата седмица, че са потопили лодката. САЩ, Великобритания и други съюзници извършваха въздушни удари по военни цели на хути в Йемен през последния месец.

Контраатаките не изглежда да са намалили кампанията на бойците срещу корабоплаването в региона, които казват, че това е в подкрепа на палестинците заради войната между Израел и Хамас в Газа.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!