Смъртоносен вирус от плъхове в Нигерия убива 85 души

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
58

В Нигерия се разпространява смъртоносен вирус пренасян от плъхове, който причинява кървене от очите при хората, като до момента са починали 85 души. За да се справят с вируса Ласа, разпространяван от плъхове, властите унищожават гризачите. От началото на годината са заразени 2,629 души.

Тази година броят на случаите е сходен с миналата, но смъртните случаи са по-малко. Вирусът е сред тези, които могат да предизвикат пандемия, според Световната здравна организация.

Треската Ласа причинява симптоми като главоболие, болки в гърлото и мускулите, слабост, повръщане и диария. При тежки случаи може да има кървене от очите и други части на тялото. Заболяването е трудно за различаване от други подобни трески и е особено опасно за бременни жени и техните плодове.

Лошите санитарни условия и ограниченият достъп до здравеопазване затрудняват ограничаването на разпространението на вируса. Въпреки че няма ваксина, СЗО препоръчва предпазни мерки като поддържане на чистота и избягване на контакт с плъхове.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!