Вторият бум на алергиите предстои през септември и октомври

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
707

Решението на алергичния проблем може да стане с имунотерапия и така наречената алергична ваксинация.

Това заяви в интервю за БТА академик д-р Богдан Петрунов, алерголог-имунолог, председател на Отделение по медицински науки на БАН. В момента имунотерапията се смята за най-доброто и вероятно ще остане най-доброто средство срещу алергиите, защото лекува причината, а не проявите на болестта, коментира той. Първият бум на алергиите започва през април, май и юни, но вторият предстои през септември и октомври, предупреждава имунологът.

В България трябва да се гордеем, че не отстъпваме на едно високо европейско ниво, добави академик Петрунов. Той посочи, че повече от 40 години у нас се прилага специфичната имунотерапия, произвежда се висока гама алергенни препарати за диагностика и лечение. В България, който има алергия може да намери най-висока и компетентна помощ, бе категоричен академикът.

Тютюнопушенето е основен и категорично доказан фактор, който води до тежко развитие на бронхиалната астма – една от основните форми на алергичното заболяване, заяви академикът.

Според данни на СЗО над 235 милиона души по света страдат от астма. Астмата също е най-често срещаното хронично заболяване сред децата. Тютюневият дим, честите инфекции на долните дихателни пътища и замърсяването на въздуха са най-често срещаните причини за появата на астма. Над 80 на сто от смъртните случаи от астма се наблюдават в страните с нисък и по-нисък среден доход, предупреждават от СЗО.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!