Втори референдум за Brexit? По-скоро не

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
426

Премиерът Мей няма подход към хората и без да иска създава разделение там, където е необходимо помирение
Снимка: Ройтерс

Стотици хиляди британци протестираха срещу Brexit по улиците на Лондон в събота, но отмяната на напускането на Европейския съюз не е на дневен ред, пише френският в. „Паризиен“.

Възможно ли е протестът с участието на близо милион британски граждани да доведе до втори референдум? Според британските политолози отговорът е ясен и той е „не“. За целта би било необходимо решение на парламента. Но дори в случай на съюз между проевропейските лейбъристи и консерватори, което е малко вероятно, няма да бъде постигнато мнозинство в подкрепа на втори референдум.

Освен това, въпреки че проучванията на общественото мнение показват, че евентуален втори референдум би дал малка преднина от 51 до 52 на сто на привържениците на оставането в ЕС, идеята за повторно гласуване с цел отмяна на техния избор, направен през 2016 г., изглежда антидемократична. Спомняме си за недоволството, което предизвика във Франция през 2007 г. решението за приемане на Договора от Лисабон, който отменяше резултатите от проведения през 2005 г. референдум за Европейската конституция, отбелязва френското издание.

Как тогава да се отговори на недоволството и гнева на безбройните британски граждани, които отхвърлят болезнената раздяла с ЕС? Най-логично би било депутатите в Уестминстър да приемат съгласувания от Лондон и Брюксел договор за Brexit, който предвижда приятелска раздяла без сътресения. Проблемът е, че тази сделка вече беше отхвърлена на два пъти от Камарата на общините, отслабвайки значително позициите на британската премиерка Тереза Мей. Трети отговор „не“ би довел до падане на правителството и вероятно ще тласне Великобритания към грубо скъсване на отношенията с ЕС, без споразумение, водейки до сътресения от двете страни на Ламанша.

Съществуват основателни причини да се свика втори референдум за Brexit, пише в редакционна статия днес германският всекидневник „Алгемайне цайтунг“, цитиран от ДПА. Според изданието премиерът Мей няма подход към хората и без да иска създава разделение там, където е необходимо помирение. Тя не трябва да остава на поста си. И макар да звучи наивно, сегашният парламент в Лондон не трябва да остава парламент – защото много от така наречените представители на народа на практика са се отказали от правото да говорят от името на съгражданите си.

„Стотици хиляди протестиращи, излезли на улиците, не винаги са прави – но този път са. Решението за Brexit трябва да бъде върнато на народа“, подчертава германското издание, според което преди референдума през 2016 г. „машинациите на дребни измамници, комарджии и подстрекатели лишиха народа от възможността да вземе ясно, законно решение“. „Единственият начин да се изтрие това позорно петно е провеждането на нов референдум, независимо от резултата му“.

Шансовете на Мей да прокара през парламента постигнатото от нея споразумение за Brexit намаляха значително снощи, след като срещата ѝ с високопоставени поддръжници на напускането без споразумение в нейната резиденция в Чекърс приключи без резултат, пише британският в. „Гардиън“.

Един от източниците заявява, че някои от присъстващите, включително Джейкъб Рийс-Мог, са казали на Мей, че за да бъде одобрено нейното споразумение, премиерът трябва да представи график за оттеглянето си от премиерския пост. Целта на това е да се гарантира, че следващият етап от преговорите, за условията на бъдещите отношения с ЕС, ще премине под друго ръководство. Но Мей не е отговорила на това предложение.

Очаква се тази вечер депутатите да гласуват дали да поемат контрола над дневния ред на парламента и да проведат серия от гласувания по алтернативни варианти, включително митнически съюз с ЕС и провеждането на втори референдум. Това би могло да изложи Мей на опасност да загуби контрола над процеса на Brexit, отбелязва британското издание. Досегашните очаквания, че утре Мей ще представи отново своето споразумение пред Камарата на общините, вече изглеждат все по-малко вероятни, предвид че Борис Джонсън и други влиятелни политици не изглеждат склонни да отстъпят от позициите си.

Пътят на Великобритания към напускането на ЕС е сложен и объркващ, пълен с разклонения, обратни завои и не една задънена улица. Дори опитните наблюдатели на Brexit останаха без думи, пише в. „Вашингтон пост“, резюмирайки проблемите пред намирането на решение.

Въпреки че британският парламент гласува против евентуално напускане на ЕС без споразумение, това ще има значение само в случай че бъде намерено друго решение. В противен случай твърдият Brexit ще влезе автоматично в сила след изтичане на крайния срок, подчертава американското издание, посочвайки, че прогнозата на Международния валутен фонд говори за евентуална загуба на 8 на сто от британския БВП.

/БТА/

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!