Оптимизмът сред британския бизнес се изпарява с най-бърз темп от кризата насам

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
400

Brexit е най-голямата заплаха за еврозоната в краткосрочен план, смята Оли Рен
Снимка: Ройтерс

Оптимизмът за бизнес прогнозите сред компаниите в британския финансов сектор отбелязва най-бързия си спад от финансовата криза през 2008 г. насам на фона на продължаващите притеснения за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Това показва проучване на Конфедерацията на британската индустрия и счетоводната фирма PwC.

Обемът на бизнеса сред водещите 84 допитани финансови компании на Острова също се е свил с най-бързия темп от септември 2012 г. насам, съобщава Ройтерс.
Нарастващият песимизъм на банките, застрахователите, фонд мениджърите и другите финансови институции се разпалва и от продължаващата битка на премиера Тереза Мей да получи подкрепата за своята вече два пъти отхвърляна от парламента сделка за Brexit.

От проучването също така става ясно, че налице е и най-рязкото забавяне в растежа на индустрията с инвестиционен мениджмънт, тъй като инвеститорите все още са предпазливи заради трусовете на пазарите, а застрахователните брокери са единствената светлина в края на тунела.

„Виещите сирени по отношение на оптимизма в сектора на финансовите услуги достигнаха оглушителна сила“, посочва главният икономист на Конфедерацията на британската индустрия Рейн Нютън-Смит.

Заетостта във финансовия сектор също отбелязва най-бързия си спад от четири години насам, показват данните, като основна причина за понижението е съкращението на персонал в банковия сектор.

В същото време гуверньорът на Финландската централна банка Оли Рен заяви, че рискът от хаотичен Brexit е най-голямата опасност за забавящата се икономика на еврозоната в краткосрочен план.

„В краткосрочен план Brexit със сигурност е най-голямата заплаха“, заяви Рен, който е и част от Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), пред германското издание Die Welt.

По думите му ЕЦБ е постигнала споразумение с Английската централна банка (АЦБ) за справяне с евентуалните сътресения в случай на развод без споразумение.

На въпрос за опасността от рецесия в еврозоната Рен, който е спряган като възможен наследник на председателя на ЕЦБ Марио Драги, заяви, че растежът наистина се е забавил „значително“ и „трябва да бъдем притеснени за икономиката“.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!