Втора гражданска война в САЩ става по-вероятна, показва проучване

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
68

Втората гражданска война в САЩ става все по-вероятна, сочи проучване на Държавния университет в Калифорния, Сан Бернардино. Според учените съществуват “изумителни прилики” между събитията преди първата гражданска война през 1850-те години и съвременната политическа и социална обстановка в САЩ. Според тях, някои от основните причини за нарастващото напрежение включват дълбоки разделения по въпроси като аборта, имиграцията, правата за притежание на оръжие и въпроси, свързани с идентичността, както и продължаващите спорове за легитимността на президентските избори от 2020 година.

На 6 януари 2021 г., привърженици на тогавашния президент Доналд Тръмп нахлуха в сградата на Капитолия, твърдейки, че изборите през ноември са били “откраднати”. Този инцидент доведе до смъртта на девет души. Изследователите използват теорията за социалния капитал, за да оценят влиянието на текущата политическа атмосфера върху обществото, като използват инверсия на теорията за оценка на негативния социален капитал.

Изследването предполага, че дългосрочните социални и политически конфликти са неизбежни и ще засегнат публичната администрация. Въпреки че войната се оценява като по-вероятна, изследователите смятат, че все още е малко вероятно да се случи. По-вероятни са други форми на социално безпокойство, като продължаващи граждански размирици, допълнителни въстания, дълготрайни политически застои, причиняващи широко разпространено административно дисфункциониране, и дори неуспехи в предаването на властта.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!