ВСС осъди атаките на Цветанов

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
155

Висшият съдебен съвет (ВСС) прие декларация, с която подкрепя работата и действията на прокуратурата в последния месец, предаде репортер на БГНЕС.Документът е и в израз на неодобрение към определени реакции и коментари по повод работата на прокуратурата и срещу обвиненията,


че тя участва в дестабилизацията на страната. За това, че прокуратурата участва в сценарий за дестабилизацията на страната говори бившият вече вътрешен министър Цветан Цветанов в деня за размисъл.

За декларацията гласуваха 19 от кадровиците в съдебната система, само двама бяха против, а двама се въздържаха. В декларацията се споменават и определенията, които се чуха за действията на прокуратурата като национално предателство.

Недопустимо е един държавник да използва такива думи, каза членът на ВСС от съдебната квота Камен Иванов. Той допълни, че ако се твърди, че това не са думи на държавник, тогава е друга работа, и подчерта, че не може да приеме, че българската прокуратура е съставена от предатели. Иванов изтъкна,че не трябва да се мълчи срещу такива изказвания. Той посочи, че Темида е сляпа, но не е глуха и знае кога и как е насилвана. По време на обсъждането той посочи, че нито един политически фактор, няма право на такъв изказ.

Според Камен Ситнилски, който бе избран от прокурорската квота, напоследък с особена лекота, съвсем лекомислено и безотговорно, се използват много тежки квалификации по отношение на незаконосъобразни действия на прокуратурата, само защото на определена политическа сила или лидер тези действия се струват неизгодни. (След откриването на 350-те хиляди бюлетини в Костинброд Бойко Борисов безпрецедентно обвини прокуратурата за загубата на 5-6 процента, вчера се появи и анонимен мейл в подкрепа на тезата на лидера на ГЕРБ – бел. ред.).

Председателят на ВКС проф. Лазар Груев посочи, че извън залата вероятно ще има гласове, които ще кажат, че днес е по-лесно да се подкрепи тази декларация, отколкото онзи ден. “Този ВСС има последователна позиция, в случаите, когато следва по категоричен начин да бъде устоявана независимостта на съдебната власт”, подчерта съдията. Той се сети с болка, че подобна позиция на ВСС е следвало да бъде приета и преди три години. “Аз лично убедено ще подкрепя тази декларация”, каза Лазар Груев.

Юлиана Колева, която бе избрана от парламентарната квота, номинирана от ГЕРБ, възрази като каза, че до момента позицията на този ВСС е била последователна, но с тази декларация се влизало в политически спор. “Ние влизаме в един политически спор, ние влизаме в един диалог между политически сили”, каза тя.

БГНЕС припомня, че вчера прокуратурата, начело с главния прокурор Сотир Цацаров, даде обширна пресконференция относно работата си по време на предизборната кампания, печатницата за бюлетини в Костинброд и “достойните прокурори”.

След тази пресконференция, тази сутрин Сотир Цацаров, който обикновено се движи с една кола и един гард от НСО, дойде за заседанието на ВСС с брониран автомобил, както и четирима гардове.

Вчера Цацаров съобщи, че от страна на правителството контролът върху отпечатването на бюлетините за предсрочните парламентарни избори е бил равен на 0.0. Документите и информацията по хода на разследването за намерените 350 000 бюлетини в Костинброд не са изтекли от прокуратурата, а от ДАНС. Това каза още вчера главният прокурор Сотир Цацаров по повод среднощния компромат, пуснат от “група достойни прокурори”.

По отношение на друго обвинение от страна на Бойко Борисов, че прокуратурата се е намесила в предизборната битка, Цацаров категорично отговори: прокуратурата няма да седи и да наблюдава извършването на престъпления, без да прави нищо. Той попита и защо една политическа сила се идентифицира със случилото се в печатницата в Костинброд Мултипринт след като от прокуратурата в нито един момент не са посочвали име на политическа партия. /БГНЕС

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!